Torta Pasqualina

Ez a liguriai Húsvéti torta a régió legnépszerűbb ünnepi étele.

Liguria a legkisebb olasz régió, egy keskeny partszakasz az ország északi részén. A tenger és a hegyek (Mare e Monti) találkozása igen változatossá teszik az itteni konyhát: sok a friss zöldség, és a fűszer. Ez a bazsalikom pesto és a trofie (tölcsér formájú) tészta hazája. 
A Húsvéti ünnepi pitéhez a szintén itt termő mángoldot használják, ami ízben a spenóthoz hasonlít, ezért mángold helyett azzal is elkészíthető. Mivel a legtöbb hozzávaló zöld színű, zöld pitének is hívják.

A recept megtalálható a Príma Konyha magazi áprilisi számában is. 

mangoldos_pite.jpeg

Hozzávalók
500 g leveles tészta
30 dkg spenót/mángold
1 nagy fej vöröshagyma
1 gezed fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
1 evőkanál szárított majoranna
10 dkg reszelt parmezán sajt
25 dkg ricotta
4 db M-es tojás
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
Egy lábosban forralj vizet, majd blansírozd meg a spenótot/mángoldot.
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, kevés olívaolajon, kis lángon párold puhára 10-12 perc alatt.
Egy tálban keverd össze a ricottát a parmezánnal, a morzsával, a felaprított petrezselyemmel, majd majorannával, sózval, borssal ízesítsd. Ha kihűlt a spenót/mángold, add ezt is a ricottás keverékhez, végül pedig forgasd bele a kihűlt hagymákat is.
A leveles tészta egyik felét nyújtsd ki 1 centivel nagyobb kör alakúra, mint egy 24 centis piteforma. A tészta a kinyújtást követően legyen 1 ujjnyi vékony, ha kell, tegyél egymásra két lapot. Olajozd ki a formát, béleld ki a tésztával úgy, hogy a szélét is takarja. Szurkáld meg az alját, majd egyenletesen oszlasd el benne a ricottás tölteléket. A krémbe készíts négy lyukat egymással szemközti oldalakon, majd üss a lyukakba egy-egy tojást.
A leveles tészta másik felét nyújtsd ki akkorára, hogy be tudd borítani vele a pitét, a szélét nyomkodd össze egy villával. Egy késsel vágj a tésztában néhány nyílást, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. A tetejét kend meg egy kanál vízzel felvert tojással.
180 fokos sütőben süsd 30-35 percig. Hidegen tálald.

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő