Darázsfészek

Kelt tésztás desszert, ami egy jó leves után akár főétel is lehet.  

A családomban mindig is egy népszerű étel volt a darázsfészek, amit általában hétvégén készített az anyukám és egy gulyás, vagy babgulyás után ettünk. Az osztálytársaim, amikor meséltem nekik erről kelt tésztás fogásról, sosem tudták, hogy miről beszélek. Rajtam kívül senki nem ismerte. Ezért is volt nagy öröm amikor felcsaptam Bernáth József szakácskönyvét és megtaláltam a receptjei között a darázsfészket is. Így beigazolódott, amit én mindig is mondtam a gyerekkori sulis barátaimnak, hogy ez nem egy különleges dolog, amit csak a mi családunk ismer, ez egy hagyományos magyar desszert. 
A mi receptünk az anyukám nagymamájától származik, és az első lapok egyikére jegyezte le az 1925-ben írt receptes füzetébe. Abban különbözik Bernáth József receptjétől, hogy mi sokkal több tojást és lényegesen kevesebb vajat használunk.  Mivel a családi recept elkészítése az anyukám feladata, így én a József féle verziót készítettem el nemrég, ami nagyon jó lett, de ahogy Anyukám süti, nekem az az igazi, ezért most azt osztom meg veletek. 
Aki kíváncsi Bernáth József verziójára, keresse az Édes emlékek édesanyámtól című szakácskönyvét a könyvesboltokban, vagy a Boook Kiadó webshopjában (www.boook.hu). A darázsfészek mellett egyébként szinte csak olyan receptek találhatók benne, amik a gyerekkorommat idézik fel. A hókifli, nagymamám kedvence, a nőiszeszély, a Duna hullám, vagy a zserbó. Ráadásul a szemnek is nagyon jó forgatni a könyvet, hiszen gyönyörűek a fotók.  Minden recepthez tartozik egy-egy kép, ami nekem külön öröm, mert mindig szeretem látni, hogy kellene kinéznie a végeredménynek. Ráadásul roppantó jó a könyv tagolása is, ami számomra rendeztetté teszi, ezért sütési tervek nélkül is jó lapozgatni, és elolvasni a recepteket ölelő sztorikat.  

darazsfeszek.jpg

Hozzávalók
350 ml tej
30 g élesztő
150 g + 1 evőkanál kristálycukor
320 g liszt
5 tojás sárgája
150 g vaj
2 csomag vaníliás cukor
1 adag főzött vanília puding

Elkészítés
200 ml tejet langyosíts meg adj hozzá 1 evőkanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Letakarva langyos helyen hagyd, hogy felfusson.
A lisztet és a tojások sárgáját tedd a robotgép tájába, add hozzá az élesztős tejet is, majd a dagasztó karral dolgozd össze a tésztát. Egy kicsit tedd félre pihenni. Ezalatt egy másik edényben keverd habosra a 150 g vajat 150 g cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. 
A tésztát borítsd ki egy lisztezett deszkára, nyújtsd ki 1 centi vastag téglalap alakúra. Kend meg a cukros vajjal, majd a hosszabb oldalánál tekerd fel. Vágd 3 ujjnyi vastag darabokra, tedd őket lazán egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt magas falú tepsibe. 
150 ml langyos tejben keverj el egy csomag vaníliás cukrot. A tekercsekkel teli tepsit tedd 180 fokos sütőbe, 20-25 perc alatt süsd készre a darázsfészkeket. Közben 2-3 alkalommal locsold meg a cukros tejjel. Ettől a tészta középen puha lesz, a cukor pedig karamellizálódik az alján. 
Hígra főzött vanília pudinggal tálald.

A könyvet köszönöm a Boook Kiadónak!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő