Huevos rancheros

A mexikói tojásos egytálétel, amit mindenki szeretni fog. Ráérős hétvégéken még az ebédet is kipipálhatjuk vele. 

Meg az olyan napokon is, amikor későn kelünk, és egyben szeretnénk letudni a reggelit és az ebédet. :)
Reggeli recepteket nem nagyon szoktam megosztani, mert bár szeretek reggelizni - és reggelizek is minden nap - általában valamilyen péksüteményt eszek. Nagyobb, brunch jellegű étkezésre hétvégén van csak idő, de ha tehetem akkor is édes dolgokat - croissant, banános zabpehely, kalács, lekvár - válogatok össze. Csak néha kívánom meg a sósat, de akkor jöhet egy jó kis tojásétel.
Az huevos rancheros a mexikói farmerek tojásos, gazdag reggelije volt, hogy egész nap bírják a munkát. A nevét is innen kaptam: a farmerek tojásai. A kolbászos, paradicsomos, paprikás, babos ragun sütött tojást tortilla lapon tálalták. Volt, ahol még avokádót, rizst és salsa szószt is kínáltak hozzá.
Ez a nevezetes mexikói étel mára meghódította az egész világot, és életre hívott egy rakás verziót. Helyenként a babot krumplival helyettesítik, és kikopott a tortilla lapon való tálalás is. Az én verziómban van tortilla és bab is, jöjjön a receptem. 

huevos_rancheros.jpg

Hozzávalók a tortilla laphoz - 2 db
200 ml liszt
1 késhegynyi só
1 késhegynyi sütőpor
5 ml olaj
50 ml meleg víz

Hozzávalók az huevos rancheroshoz - 2 főnek
fél fej vöröshagyma
fél szál chorizo (spanyol kolbász)
2 paradicsom
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
10 dkg fekete bab
fél csokor petrezselyem (lehet koriander is)
fél chili
2 tojás

Elkészítés
Ha szárazbabot használsz, éjszakára áztasd be, majd reggel annyi vízzel, ami ellepi egy kuktában főzd puhára. Ha konzervet vettél, erre a lépésre nincs szükség.
A tortilla hozzávalóit mérd ki egy tálban, és gyúrj belőlük homogén tésztát. Letakarva tedd félre.
A vöröshagymát aprítsd fel, a chorizot vágd kisebb darabokra. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd kis lángon párold meg benne a hagymát. Add hozzá a chorizot, pirítsd meg.
Közben darabolt fel a paradicsomokat, a paprikákat, a chilit és a petrezselymet. Ha a kolbász már illatozik, dobj hozzá mindent a serpenyőbe, és kis lángon főzd addig, amíg a paprika és a paradicsom meg nem puhul. Ekkor mehet bele a bab is, keverd át, és takard le.
A tortilla tésztáját, oszd két részre, majd nyújtsd ki mindkettőt akkora körré, mint a palacsintasütő. Ez utóbbit melegítsd fel, és süsd meg benne a tortilla lapok mindkét oldalát. Közben pedig a tojásokat süsd meg tükörtojásnak. 
A tortilla lapokat tedd egy-egy tányérra, kanalazz rájuk a zöldséges raguból, a tetejükre pedig fektesd rá a tükörtojásokat.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő