Brioche

A francia édes kenyér, ami a sok tojástól és vajtól lesz omlós és puha. 

Ha francia receptről, életről van szó, biztos, hogy előveszem Julia Child szakácskönyvét. A két vaskos kötetben nincs olyan étel, amit ne találnánk meg a francia konyha remekei közül. Nem is csoda, hiszen összesen 1410 oldalon mutatja be részletesen a francia fogásokat - olykor oldalakon keresztül.
A briós leírása is rettentő részletes és aprólékos, de szeretem olvasgatni, és "látni", hogy a '40-es, '50-es, években , milyen eszközökkel, technikával készültek az ételek. A réz keverőtálakat, lábosokat, és haverőket például nagyon irígylem Julia Childtól, mert gyönyörűek, a szuper konyhai robotgépemet és aprítómat viszont semmiért sem adnám oda, mert ezeknek köszönhetően felgyorsíthatók egyes lépések. 
De visszatérve a brióshoz... Miután tanulmányoztam, Julia, hogy készítette, átgondoltam, átültettem a receptet a saját ízlésemre és konyhámra, és az alábbi cuki péksütiket készítettem. :)

brioche02.jpeg

Hozzávalók - 6 darabhoz
50 ml tej
17 g élesztő
250 g liszt
80 g cukor + 1 csapott teáskanál
2 csipet só
1 XL méretű tojás (vagy másfél M méretű)
80 g lágy vaj

Elkészítés
A tejet langyosítsd fel a cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, és hagyd, hogy az élesztő felfusson.
A robotgép táljában mérd ki a lisztet, a cukrot és a sót, add hozzá a tojást, majd a felfutott élesztőt és kezdd el dagasztani a géppel. Ha összeállt a tészta, a vajat kis adagokban dolgoztasd bele a géppel, majd addig dagaszd, amíg a tészta fényes nem lesz, és már kopog az edény falán. Letakarva, langyos helyen pihetesd egy órát. 
A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett deszkára (ne ijedj meg, a tészta nagyon lágy, és zsíros a vajtól), óvatosan formázz belőle hengert és oszd 6 részre. A részekből formázz kis gombócokat, majd egyesével lapítsd ki őket, a felső oldaluktól kezdve magad felé indulva szorosan tekerd fel, végül sodorj egy 30-40 centis hurkát. belőlük. Tekerd fel, akár egy csigát, a közepét kicsit emeld ki, majd tedd egy sütőlemezre/tepsire. Letakarva pihentesd 30 percet.
A csigák tetejét kend meg egy kanál vízzel felvert tojással, majd tedd a 190 fokos sütőbe 10-15 percre. 

TIPP
A brióst sütheted egyben is olyan kuglóf formában, aminek nem lyukas a közebe, vagy a 6 kis gombóc tésztát elhelyezheted cikk-cakkban egy hosszúkás kenyérformában.
A még meleg briósok tetjét megszórdhatod kristálycukorral. Én ezt a lépést ki szoktam hagyni, mert nem szeretem, ahogy ropog a cukor fogam alatt. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő