Insalata caprese

Az olasz zászló színeit viselő saláta egyszerű, gyors és az olaszok három legfontosabb hozzávalójával készül.

Sokat gondolkoztam azon, hogy megér-e egy bejegyzést a caprese saláta, mert nem egy nagy "wasistdas", de amennyire egyszerű, szerintem annyira zseniálisan finom. Ezért úgy döntöttem, megéri, hogy megosszam. :)
Mozzarella, paradicsom és bazsalikom. Ha olasz alapanyagokat kéne felsorolnom, az előbbiek a top 5-ben kapnának helyet a tészta és az olívaolaj mellett. Ezek az egyszerű hozzávalók a Margherita pizza, és az egyik legnépszerűbb saláta alapjai is. Csupán három dolog, de a kombinációjukkal nagyszerű ízeket érhetünk el, mindegy, hogy milyen formában készítjük.
A caprese saláta minden étlapon megtalálható, általában az előételek között. De mivel az olaszok köztudottan sok salátát fogyasztanak - tészták, pizza és húsok mellé is esznek egy kis adagot - köretként is felszolgálják. Az eredeti sóval és olívaolajjal ízesített verzió mellett ma már régiónként többféle változattal is találkozhatunk. Van, ahol pestoval ízesítik, vagy balzsamecettel locsolják meg. Helyenként a bazsalikomot rukkola helyettesíti, vagy oregánóval fűszerezik. Bárogy is készül a caprese saláta, csak finom lehet, főleg, ha bivalymozzarellát veszünk hozzá. 
Én a legegyszerűbb verzióhoz is szoktam egy kis bazsalikom olajat készíteni. Ehhez mozsárban összetörök néhány bazsalikom levelet, majd olívaolajjal krémesre keverem. Ezzel meglocsolva a caprese valami isteni lesz. 

insalata_caprese.jpg

Hozzávalók - 1 adaghoz
1 csomag mozzarella (100 g)
2 érett paradicsom
6-8 level friss bazsalikom
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
A mozzarelláról öntsd le a vizet és vágd vékony szeletekre. 
A paradicsomot mosd meg, és ezt is karikázd fel. 
Egy tálra felváltva, átfedésben rakd le a paradicsom karikákat, a mozzarella szeleteket majd a bazsalikom leveleket. Szórd meg sóval és locsold meg kevés olívaolajjal. 

Fogyaszthatod önmagában, pizza, tészta, vagy sült hús mellé, de fokhagymás bruschettával is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő