Kardamomos-gyömbéres sárgarépa krémleves

Illatos, fűszeres leves, ami átmelegít egy szeles tavaszi napon.  

A kardamom is a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer, így nagyon jól kiegészítik egymást a közönséges gyömbérrel. Nem csoda, hogy a Közel-keleti konyha mindkettőt, akár együtt is, nagy előszeretettel használja. Az íze nagyon jól áll a répának is. 
Ha sárgarépa leves készítek a gyömbért sosem hagyom ki belőle, de általában használok még mellette valamilyen más ízt is. Ez lehet narancs, kókusz, vagy kardamom, ahogy most készítettem. 

repaleves.jpg

Hozzávalók - 4 főnek
1 kisebb fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1/4 ujjnyi friss gyömbér reszelve
1 teáskanál őrölt zöld kardamom
5 dl liter víz
1 dl tejszín
só, bors, olaj

Elkészítés
A zöldségeket pucold meg és darabold fel. Egy lábosban hevítsd fel az olajat, majd kis lángon párold meg benne a hagymát. Add hozzá a répát, a gyömbért és párold tovább. Ha szép színt kaptak, fűszerezd a kardamommal, amit nagy lángon piríts addig, amíg illatozni nem kezd. Öntsd fel a vízzel, sóval és borssal állítsd be az ízeket, majd félig lefedve főzd, amíg a répa meg nem puhul (kb. 20 perc).
Ha kész, botmixerrel turmixold le, add hozzá a tejszínt és forrald össze. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő