Fűszeres fordított almatorta

A Tart Tatin, vagyis a francia fordított almatorta fűszerekkel megbolondítva. 

Sokféle fűszer megy a karamellizált almához, ezért a Tart Tatint az évszaknak megfelelően különböző ízekkel dobom fel. Ehhez a verzióhoz az ötletet Beh Mariann A kert konyhája című könyvében lévő egyik recept adta, mégpedig az almáspitéjé, amit Mariann mindig babérlevéllel süt. Én csempésztem mellé egy kis gyömbért és citromhéjat is, amitől egyszerre mély karakteres és friss ízű lett a torta.

tart_tatin01.jpg

Hozzávalók - 24 centis piteformához
4 közepes alma
100 g cukor
50 g vaj
4 babérlevél
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
fél citrom héja
1 csomag friss leveles tészta

Elkészítés
Az almákat hámozd meg és vágd őket 4-4 vastag szeletre. A magházat a kés segítségével vágd ki a szeletek közepéből.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a cukrot és kis lángon készíts egy aranybarna karamellt. Add hozzá a gyömbért, a babérleveleket és a citromhéjat, pár percig főzd. Tedd bele az almakarikákat és főzd 5-6 percig, míg kicsit megpuhul.
Az almaszeleteket óvatosan tedd át egy 24 centis, kivajazott piteformába, rendezd el szépen a tál alján, majd öntsd rá a serpenyőben maradt karamellt. Borítsd be a leveles tésztával, próbáld meg  a tészta szélét kicsit az alma alá fordítani, a felesleget vágd le.
Tedd 180 fokos sütőbe, 20-25 percre. A kész sütit fordítsd ki egy tányérra.  
Vanília fagyival tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő