Fahéjas tekercs

Elképesztően puha kis tekercsek, aminek nem csak a tölteléke, hanem a tésztája is fahéjas.

Ha választhatok, hogy kelt, vagy leveles tésztából készült péksütit egyek, biztos, hogy az utóbbit kérem. A leveles tészta a benne lévő rengeteg vajtól omlós, a kelt tészta azonban sok esetben nekem száraz. Hiába a sok töltelék, nehezen csúszik le a torkomon. Itthon is rengeteget kísérleteztem már kelt tésztából készült kakaós és egyéb csigákkal, de eddig egyikkel sem voltam teljesen elégedett. Főként másnap nem, mert megfelelő csomagolás ide, vagy oda, száraz lett.
Emmanuel Hadjiandreou Hogyan süssünk kenyeret című könyvében azonban annyira csábító a fahéjas csigák fotója, hogy nem tud neki ellennállni az ember, meg kell sütni. Több kísérlet után kicsit ötvözve a kelt tészta lágyságát és a leveles tészta vajasságát, sikerült egy olyan tekercset készítenem, ami még másnap is puha, zamatos volt. Ahhoz, hogy ezt kiderítsem, bizony nagyon vissza kellett fogni magam, mert még langyosan be tudtan volna tolni az egészet. :D
A recept a könyvben megjelent leírás nyomán készült.

fahejas_tekercs01.jpg

 Hozzávalók a tésztához
70 ml langyos víz
20 g cukor
5 g friss élesztő
200 g BL55 liszt
1 csipet só
1 csapott teáskanál fahéj
1 tojás
40 g olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez
1 tojás
1 csipet só
10 g vaj a tésztára + 10 g vaj a kenéshez
fahéjas porcukor

Hozzávalók a sütést követően
10 g olvasztott vaj
porcukor

Elkészítés
Készíts előtésztát. Ehhez a langyos vízhez add a cukrot és az élesztőt, majd kevergesd addig, amíg teljesen feloldódnak. Adj hozzá 100 g lisztet, dolgozd össze, leakarva, langyos helyen pihentesd 1 órát.
Egy tálban keverd össze a maradék lisztet a sóval és a fahéjjal. Az előtésztához add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, és kezd el keverni a robotgép dagasztókarjával. Adagold hozzá a lisztes keveréket, dagaszd addig, amíg egy ruganyos, fényes tésztát nem kapsz. Takard le, és tedd langyos helyre, amíg a duplájára nem kel (kb. 1 óra). 
A tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, kicsit gyúrd át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. A tojást verd fel egy csipet sóval, kend meg vele a tésztát. A vajat kis darabokban egyenletesen oszlasd el rajta, majd szórd meg bőven a fahéjas cukorral. Tekerd fel, vágd két ujjnyi darabokra. Az így kapott tekercseket tedd egy kivajazott tortaformába. Letakarva keleszd a duplájára (kb. 1 óra). 
Kend meg a tekercseket olvasztott vajjal, majd 160 fokos sütőben süsd 15-20 perc alatt aranyabarnára. Ha kivetted, a még forró tekercseket ismét kend meg olvasztott vajjal és szórd meg porcukorral. Egy rácson hagyd kihűlni. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő