Örömfőzés

Hiszem, hogy a konyhában töltött idő lehet öröm. Azt vallom, hogy ha főzünk, örömmel tegyük, mert a végeredmény csak úgy lesz igazán finom. 

Sok szakácskönyvem van, több angol nyelven, melyeket rendszeresen forgatok, nem csak azért, hogy kipróbáljam a neves séfek receptjeit, hanem, hogy ihletet merítsek. Ezért azokat a szakácskönyveket szeretem, amiket úgy lehet olvasni akárcsak egy regényt. Bármikor fel lehet csapni, és elolvasni egy-egy fejezethez tartozó bevezetőt, vagy a receptekhez kapcsolódó történetet. Így megismerhetjük egy ország, egy régió kulturáját, idegen nemzetek szokásait, családi hagyományokat, ezeken keresztül pedig magát a könyv szerzőjét is. Szerencsére itthon is találni ilyen felépítésű szakácskönyveket. Janits-Szabó Virág Örömfőzés című szakácskönyve például pont ilyen (Boook Kiadó). Nem csak a receptekről szól, hanem annál sokkal többről. Az ő saját meglátása és rendszere mentén tudatosítja azt, amit valószínű nagyon sokan követünk, csak nem tudatosan tesszük/tettük eddig. 

oromfozes_konyv.jpeg

Nem vagyok egy spirituális tézisekre fogékony ember, de nagyon sok dologban egyetértek Virággal, csak én eddig ezeket máshogy fogalmaztam meg maganak. Ilyen az a gondolat, hogy örömmel főzzünk, és ne haraggal, vagy negatív hozzáállással, mert az meglátszik majd az ételen, amit készítünk. De azt hiszem, azzal sem mondok újdonságot, hogy a legjobb orvosság a tartalmas húsleves, ha egy férfit szeretnénk elvarázsolni a főztünkkel, húsételt készítünk, ha el akarunk bővölni valakit, biztos, hogy a csokoládéhoz nyúlunk. 
Virág saját szakácskönyvében rávilágít ennek mögöttes okaira. Különböző kategóriákra osztja receptjeit, harmonizálva azokat az alapanyagokat és fűszereket, amikkel a örömöt, a nyugalmat, a nőiességet, vagy akár a férfiasságot erősíthetjük. The secret ingredient is always love, vagyis a titkos összetevő mindig a szeretet. Ez köti össze a fejezeteket,a recepteket,  hogy a főzés harmonikus és öröm forrása lehessen.

Lapozzatok bele Virág könyvébe, ismerjétek meg Buddháit, amikkel körbeveszi magát a konyhában, készítsétek el recepjeit úgy, ahogy ő látja/javasolja, próbáljátok ki azokat a gyakorlatokat, mellyekkel nyugalmat, vagy vidámságot varázsolhattok magatok köré. Találjátok meg ti is a saját Buddháitokat - vagy hívjátok, ahogy akarjátok - akiket beköltöztettek a konyhátokba. Az én Buddháim, a színek, az ízek, az illatok, amik főzés közben körülvesznek, megnyugtatnak, kikapcsolnak, és a szeretet, amit tudom, hogy a fogásaimmal kiváltok azokból, akinek épp főzök. 

És hoztam is egy érdekességet a könyvből, mégpedig a megtisztulás fejezetből. Virág szezámsó receptjét. 
"A szezámsó a tisztulás étele: földes erőt ad, és vizesen rendezi az érzelmi hullámokat. Aki rendszeresen használja só helyett, erősebbnek, frissebbnek érzi majd magát."
"Köztudottam túl sok sót fogyasztunk. A só Víz elemű, és fokozott használata legyengíti a veséket, a hólyagot és segít vizet raktározni a test különböző részeiben. ...A szezámsó régi japán találmány, ami nemcsak hihetetlen új ízekkel lep meg, de a só szokásos mennyiségét is töredékére csökkenti."

Hozzávalók
1 csésze hántolatlan bioszezámmag
fél csésze fekete szezámmag
1 evőkanál tengeri só

Elkészítés
Száraz serpenyőben pirítsd meg illatosra, aranyló színűre a szezámokat, majd azonnal szedd ki egy mozsárba. 
Még forrón törd meg, körkörösen mozgatva a mozsártörőt, és ne emeld fel közben.
Még törés közben add hozzá a sót, és ezzel együtt zúzd pépesre. 
Tedd lezárható üvegekbe, és a só helyett használd - igazából bármihez.

Ha kedvet kaptál Virág könyvéhez, keresd a könyvesboltokban vagy a kiadó webshopjában (www.boook.hu).

A könyvet köszönöm a Boook Kiadónak!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő