Készíts vajat otthon

Nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnád. Csak jó minőségű, zsíros tejszín kell hozzá.

Te is jártál már úgy, hogy kicsit túlverted a tejszínt, és nem selymes hab, hanem darabos massza lett belőle? Ilyenkor nem szabad abbahagyni a munkát, és vonakodva ugyan, de megenni a sütivel, esetleg kidobni, hanem tovább kell dolgozni, mert 10-15 perc alatt máris vajat csinálhatunk a tejszínből. 
Az első vajam én is egy véletlennek köszönhetem. Tortához szerettem volna felverni a tejszínt, közben megszólalt a telefon, én meg belefeledkeztem a beszélgetésbe. Mire ráeszméltem, hogy a konyhában ott a dolgozó robotgépben a tejszín, már vaj lett belőle. Azóta többször készítettem már tudatosan vajat, amiről ugye nem kell mondanom, sokkal finomabb, mint a bolti. :) 

hazi_vaj01.jpeg

Hozzávalók - kb. 12 dkg
0,5 l minimum 30% zsírtartalmú friss tejszín

Elkészítés
A tejszínt öntsd a robotgép táljába és kezd el felverni, mintha tejszínhabot készítenél. Ne állj meg, amikor a hab tökéletes, hagyd, hogy a gép dolgozzon tovább, amíg a tejszín eleinte szemcsés nem lesz, majd kettéválik vajra és íróra. Ez kb. 10 perces folyamat. 
Az írót öntsd le, tedd el, később például muffinhoz használhatod.
A vajat tedd egy gézlapba, majd folyó víz alatt mosd kicsit át, nyomkodd ki belőle a vizet. Formázd és tedd a hűtőbe 1 éjszakára. Másnap már fogyaszthatod is. 

TIPP
Készíthetsz ízesített vajakat is. Adj hozzá tengeri sót, snidlinget, péppé zúzott fokhagymát, vagy bármilyen általad kedvelt fűszert. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő