Arancini

Töltött, rántott rizotto. Az igazi olasz utcai kaja. 

Eredetileg Húsvétkor készítették, amit nem csodálok, hiszen nem egy 10 perces fogás. A szicíliai finomság két étel ötvözete új formában: sáfrányos rizotto és bolognai raguval töltve és rántva. Ma már számos verziója megtalálható az egész országban: töltik csak sajttal, vagy zöldésgekkel, de az is lehet, hogy egyszerűen csak a rizottot használják fel az arancini készítéséhez. Nem kell étterembe ülni ahhoz, hogy megkóstoljuk, az utcán sétálva is fogyaszthatunk. Legalább olyan elterjedt, mint a pizza, mégis kevesebbet hallani róla. Az időigényessége ellenére könnyű elkészíteni, és érdemes is kipróbálni. :)

 arancini.jpeg

Hozzávalók - 12 darabhoz
Risotto
40 dkg Arborio rizs
1 fej vöröshagyma
1,5 dl fehérbor
0,15 g sáfrány
1 l hús-, vagy zöldség alaplé
só, bors

Bolognai ragu
30 dkg sertés, vagy marha darált hús
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 közepes szál sárgarépa
1 szál angolzeller
1 evőkanál paradicsompüré
1 babérlevél
1 kisebb ág rozmaring
só, bors, víz

Arancini összeállításához
1 csomag mozzarella
10 dkg zöldborsó
liszt
3 tojás
panírmorzsa
1/2 l olaj

Elkészítés
Risotto
A hagymát pucold meg és aprítsd fel. Hevíts olajat egy serpenyőben, majd kis lángon pároljd meg rajta a hagymát. Add hozzá a megmosott rizst, és kicsit pirítsd le. Öntsd fel a fehérborral, nagy lángon várd meg, míg elillan az alkohol tartalma, majd vedd kicsire a lángot a serpenyő alatt és öntsd fel egy merőkanál alaplével. Folyamatos kevergetés meleltt főzd. Amint felveszi a rizs a levet, adj hozzá egy újabb merőkanállal. A második felöntés után sózd, borsozd és add hozzá a sáfrányt. A felöntést addig folytasd, amíg elfogy az alaplé, a rizs pedig megpuhul. Fedd le, hagyd állni 10 percet. Utána vedd le a fedőt, hogy kihűlhessen a rizotto. Ekkor keverj el benne egy tojást, és tedd a hűtőbe 2-3 órára.
Bolognai ragu
A kétféle hagymát pucold meg és aprítsd fel. A répát és a zellert vágd kisebb darbokra. Hevíts olajat egy serpenyőben, majd kis lángon párold meg rajta a hagymát. Add hozzá a répát és a zellert, és párold tovább 10 percig. Vedd fel a lángot, add hozzá a húst, majd pirítsd le minden oldalát. Keverd hozzá a paradicsompürét, önsd fel vízzel, sózd, borsozd, végül mehetnek bele a fűszerek is. Kis lángon félig lefedve főzd 4-5 órát. Időnként kevergesd meg. A szósz sűrű lesz, de ha főzés közben nagyon elfőne a leve, pótold.
Arancini
A mozzarellát kockázd fel, és keverd hozzá a kihűlt bolognai raguhoz a zöldborsóval együtt. A rizsből vegyél egy nagy kanállal a kezedbe, a közepére tegyél egy kis adagot a raguból, majd fedd be egy másik kanál a rizzsel. Formázz belőle labdát. Az így kapott rizsgolyókat lisztben, tojásban, majd morzsában panírozd ki, tedd egy tányérra, és pihentesd a hűtőben 30 percet. Forró olajban süsd aranybarnára.
Oreganoval, vagy bazsalikommal ízesített paradicsomszószt kínálj mellé.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő