Keksz mánia

Lehet szögletes, kerek, töltött, csokis, édes, vagy akár sós is, egytől-egyig finom!

Gyerekkorom óta imádom a kekszeket. Volt is egy keksz nyomónk (mi csak így hívtuk), amibe be kellett tölteni a keksz masszát, majd az aljára különböző fejeket erősítve más-más formákra lehetett belőle kinyomni a kekszet. Mivel recept csak egy volt a kis szerkezethez, csak a formákat lehetett variálni, de így is finom volt.
Kekszeket persze a keksz nyomó nélkül is lehet készíteni, nekem is van egy évek óta bevált receptem, amiben viszont a fűszereket, ízeket lehet variálni kedvünk szerint. Már álmomból felkelve is tudom a receptet, annyit sütöttem (ha érdekel klikk ide).
A keksz sütést most azonban egy következő szintre emeltem Márk Szonja Kekszek című könyvének köszönhetően. A Boook Kiadó kiadásában jelent meg, akik mostanában elég erősek szakácskönyv téren. Jól is teszik, mert már hiányoltam a hazai szerzők igényes, tartalomban hasznos, képi világban pedig szemet gyönyörködtető szakácskönyveit.
Szonja könyve mindkettőnek eleget tesz. Aki eddig nem sütöt kekszet, már a képek látványa miatt neki fog állni, mert bizony bele kell harapni mindegyikbe, olyan csábítók.

keksz_konyv.jpeg

Az elmúlt másfél hetem hát azzal telt, hogy kekszeket sütöttem, mert addiktív, és mert mindegyiket meg akartam kóstolni. Szuper vajas alapok, megszokott ízek új formában, meglepő hozzávalók, fűszerek, sós változatok, összekeverős, kiszúrós, kézzel formázós, könnyebb, nehezebb, egyszerűbb, ünnepibb. Mindenféle változatot találni a könyvben. Csak, hogy néhány példát említsek: avokádós keksz, kókuszgolyókeksz, citrompitekeksz, parmezános-zöldfűszeres keksz.
A jelenlegi kedvencem a rózsás-málnás spritz - de talán csak azért, mert ezt ettem meg most a cikk írása közben - amit egy hozzávaló híján kicsit másképp készítettem. :)

malnas_keksz.jpeg

Hozzávalók - 11 darabhoz
230 g puha vaj
135 g kristálycukor
1 tojássárgája
1 teáskanál rózsavíz
1/4 teásaknál só
240 g búzafinomliszt
20 szem pucolt pisztácia apróra vágva 
A toltéshez málnalekvár

Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt légkeverés esetén 170 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Egy habzsák végébe illesz nagy lyukú csillagcsövet. 
Elektromos habverővel vagy a konyhagép krémverő karjával alaposan dolgozd össze a vajat a cukorral, maximális fokozaton, 2 perc alatt. Add hozzá a tojássárgáját. 
Keverd bele a rózsavizet, ezután jöhet a sóval elegyített liszt, végül a pisztácia is. 
Töltsd a masszát a habzsákba, és nyomj belőle rózsaformákat a sütőpapírra. Középről indulj, és körkörösen haladj az alak széle felé. Süsd a kekszeket 10 percig, majd tedd félre hűlni. 
Ha már nem melegek, kettesével töltsd össze a darabokat málnalekvárral.

Én a recepten annyit változtattam, hogy dupláztam a rózsavíz mennyiségét, és még így is elbírt volna egy keveset - szerintem, mert én nagyon szeretem a rózsa ízét. A pisztácia pedig kimaradt, mert lemaradt a bevásárláskor. Helyette viszont minden második keksz tetejét megszórtam szárított rózsaszirommal, ezeket használtam "tetőnek".

Ha kedvet kaptál a keksz sütéshez, keresd Márk Szonja Kekszek című könyvét a könyvesboltokban vagy a kiadó webshopjában (www.boook.hu).


A könyvet köszönöm a Boook Kiadónak!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

bbq (15) befőzés (16) desszert (110) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (23) húsok (97) ital (46) karácsony (33) kenyér (67) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (111) leves (43) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (53) pénteki gyors (46) reggeli (42) saláta (29) tipp (38) ünnep (38) vega (88) vendégváró (21) Címkefelhő