Spenót pesto

A pesto legtöbbször egyet jelent a bazsalikomos változattal, de többmindenből készíthetjük, mint elsőre gondoljuk.

A bazsalikom pesto Genovából származik, mert a környék jellegzetes terményeit - bazsalikom, fenyőmag, parmzán, fokhagyma - felhasználva készítették el. Ezért is hívják Pesto alla Genovese-nek. Azonban számos finom, és színes hozzávalóból készülhet még pesto, például napon szárított paradicsomból, brokkoliból, és dióból is.
Téli kedvencem a spenót pesto, amit ugyan úgy készítek, mintha bazsalikomot használnék. Morzsár helyett azonban késes robotgépben készítem, mert a spenót levelei tömörebbek, nehéz őket összetörni a mozsárban. 
A legkedveltebb fogyasztási módja, ha tésztához keverjük, de grissini mellé is kínálhatjuk mártogatósnak, vagy húsokat, halakat is ízesíthetünk vele.

spenot_pesto.jpgA pesto a kép kedvéért kerül a mozsárba. Hát nem mutat itt jobban, mint egy üvegben?!

Hozzávalók
10 dkg spenót
10 dkg fenyőmag
10 dkg reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl olívaolaj

Elkészítés
A spenótot, ha szükséges, tisztítsd és mosd meg. Egy kevés olívaolajjal együtt tegyél minden hozzávalót a késes robotgépbe (ha nincs ilyen géped, használhatsz turmixot, vagy botmoxert) és dolgozd össze. Tedd egy tálba, majd folyamatos kevergetés mellett csurgass hozzá annyi olívaolajat, hogy krémes állagú legyen.
Ha nem fogy egy mind, tedd egy jól záródó befőttesüvegbe a maradékot, öntsd rá egy ujjnyi olívaolajat. Hűtőben 2-3 hétig így eláll, mert az olaj tartósítja a pestot.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (101) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (21) húsok (87) ital (46) karácsony (33) kenyér (53) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (103) leves (39) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (45) pénteki gyors (46) reggeli (35) saláta (25) tipp (33) ünnep (33) vega (85) vendégváró (21) Címkefelhő