Gulyásleves

A magyar konyha egyik alapvető étele, amit szerte a világon ismernek.  Ha jó tartalmasra főzi az ember, nem csak egy leves, hanem főétel is egyben.

A gulyásleves számomra az az étel, amit egy kirándulás, vagy vidéki kiruccanás alkalmával, egy kis csárdába beülve eszik az ember. Eredetileg marhahúsból készül, de sokszor találkoztam már sertés combból készült verzióval. Persze úgy is finom, de ha választhatok, biztos, hogy marhából kérem.
Ha otthon készíted, vehetsz hozzá combot, vagy lábszárat, én most ez utóbbiból főztem.

gulyasleves.jpg

Hozzávalók
40 dkg marhahús (comb, vagy lábszár)
1 fej vöröshagyma
1 db TV paprika
1 db paradicsom
3 szál sárgarépa
1 nagyobb szál fehérrépa
1 gumó zeller 
4 szem krumpli
néhány szál zellerzöld
2-2,5 l víz
só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, olaj

Elkészítés
A hagymát pucold meg és aprítsd fel. A húst tisztítsd meg az inaktól és zsírtól, majd vágd közepes kockákra. A paprikát és paradicsomot mosd meg, vágd négybe, a paprika magjait távolítsd el.
Egy nagy lábosban hevíts olajat, majd kis lángon párold rajta üvegesre a hagymát. Add hozzá a húst és pirítsd le minden oldalát. Ha szépen kifehéredett, sózd, borsozd, majd fűszerezd őrölt köménnyel és fűszerpaprikával. Öntsd fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Tedd bele a TV paprikát és a paradicsomot, majd kis lángon, félig lefedve főzd 1-1,5 órát.
Közben pucold meg a többi zöldséget. A sárgarépát karikázd fel, a zellert vágd félbe, a krumplit kockázd fel. Kb. másfél óra után, ha a hús már puha, add hozzá a zöldségeket és a zeller zöldjét is. Az elfőtt levet pótold, és kóstold meg, hogy kell-e bele még só, vagy bors. Félig lefedve főzd tovább addig, míg a zöldségek megpuhulnak.
Friss, kovászos kenyérrel és Erős Pistával kínáld.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő