Csak négy hozzávaló és a szikkadt kenyérből egy új ételt készíthetsz.
Ételt nem dobunk ki. Ezért én is igyekszem minden maradékot felhasználni valamilyen újabb formában, ha már nem esszük meg. Amikor gyerek voltam, a spejzunkban volt egy nagy zsák, amiben a szikkadt kenyeret gyűjtöttük. Ebből egy kézi darálóval a Nagypapám készített mindig prézlit.
Az étel újra hasznosításának nagy mesterei az olaszok, akik szinte mindenből képesek egy-egy új fogást varázsolni. felhasználják a szikkadt kenyeret is, de nem prézi lesz náluk belőle, hanem egy számomra meglepő étel, a kenyérleves. A szegények eledele volt, a háború idején készítették, és azért került a kenyér a levesbe, hogy tartalmasabb legyen. Néhány olyan alapanyagot, mely szinte minden családban megtalálható volt még a nagy szegénység idején is, csak összefőztek, fűszereztek, majd a kenyérrel tették táplálóbbá. Most én is kipróbáltam a múlt héten sütött kenyér maradékából.
Hozzávalók - 2 főnek
1 fej fokhagyma
1 csokor bazsalikom (néhány levelet tegyél félre a tálaláshoz)
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
2 dl víz
2 szelet szikkadt kenyér
só, bors, olívaolaj, parmezán
Elkészítés
A fokhagymát aprítsd fel, majd futtasd meg olívaolajon. Add hozzá az összetépkedett bazsalikom leveleket, majd a paradicsom konzervet. Sózd, borsozd és forrald össze. Ha savanykásnak érzed, adj hozzá egy-két korty tejet, ami lágyítja a paradicsom ízét.
A kenyeret daraboltdfel, add a leveshez, majd forralj rajta még egyet.
Tálaláskor bazsalikom levelekkel és parmezánnal megszórva tálald.
TIPP
Nyáron készítsd el friss paradicsomból. Ha koktélparadicsomot használsz, még a héj lehúzásával sem kell bajlódnod. :)