Kovászos fougasse

A provence-i laposkenyér egy levélre hasonlít, készítik különböző fűszerekkel és olívabogyóval is.

A francia laposkenyeret legtöbben a focaccia-hoz hasonlítják, de az olaszok verziója vastagabb, tartalmasabb, és többféle képpen variálható. Ugyan az olívabogyóval nagyon gazdag fougasse-t süthetünk, mely verziót a provence-i régióhoz kötnek, ám valójában az ország egész területén sütik. Variálják aromás fűszerekkel, a nagyszerű tengeri só pedig szinte elmaradhatatlan a tetejéről.
Ha kenyérféléről van szó, biztos megnézem, hogy Paul Hollywood, az angol pékmester, hogy készíti. A fougasse is az ő alapreceptje alapján, az én ízlésember szabva készült.  

fougasse02.jpg

Hozzávalók
250 g aktív kovász
375 g kenyérliszt (BL 80)
7 g só
170 ml víz
1 teáskanál szárított rozmaring
nagyszemű tengeri só

Elkészítés
Anyakovászból készíts aktív kovászt: vegyél ki 30 g kovász, adj hozzá 130 g lisztet és 90 g hideg vizet. Keverd össze, majd szobahőmérsékleten hagyd aktivizálódni 8-10 órát.
Ha már szép buborékos a kovászod, mérd ki a lisztet, a sót és a vizet a robotgép keverőtáljában, add hozzá a kovászt és dolgozd össze a gép dagasztó karjával 15-20 perc alatt. A tészta akkor jó, ha már kopog, ahogy az edény falához ütődik. Tedd a tésztát egy kiolajozott edénybe, takard le folpakkal, és pihentesd 3-4 órát. 
A pihenőidő után borítsd ki a tésztát egy lisztezett deszkára, gyúrd kicsit át. Add hozzá a rozmaringot és jól dolgozd bele. A tésztát felezd el. Egy lisztezett tepsin, vagy vas sütőlapon kézzel formázz belőlük lapos téglalapokat, majd vágj a fougasse-ba srégen lyukakat. Igazgasd ki kicsit a kezeddel, hogy szép formásak legyenek. A tepsiket takard le folkappal és pihentesd a tésztát 4-5 órán keresztül, vagy akár 1 éjszakán át. 
Melegítsd fel a sütőt 180 fokra, a fougasse-ok tetejét szórd meg nagyszerű tengeri sóval - én most fekete sót használtam - és 10-15 perc alatt süsd meg őket.
Ha kivetted a sütőből, locsold meg kicsit olívaolajjal.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

bbq (11) befőzés (14) desszert (107) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (95) ital (46) karácsony (33) kenyér (63) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (108) leves (41) négy szuper (23) nektek (45) pastamía (48) pénteki gyors (46) reggeli (39) saláta (29) tipp (35) ünnep (38) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő