Fekete vermicelli tészta krémes citrommártással

Az olasz vermicelli tészta megegyezik a mi cérnametéltünkkel, az olaszok azonban nem levesbe teszik, hanem egy krémes citromszósszal tálalják.

Fekete tésztát általában a halas fogásokhoz készítenek, hiszen a színezék a tintahal tintája. Mivel azonban a halakhoz jól illik a citrom, hal nékül is elkészíthetjük csupán a citrussal.
A tintahal tintájától nem kell megijedni, a tészta íze nem lesz tömény halas, a tinta illata erősebb az ízénél. Mivel szinezéknek használjuk, gyúrás közben bizony megfogja a kezed és a deszkát is, amin dolgozol, de természetes színezék lévén mindenről könnyen lemoshatod, nem fog foltot, nyomot hagyni. Én kis tasakokban a Metro áruházban szoktam venni, ami azért nagyszerű, mert kell egyszerre megbontani egy fél literes, vagy literes üveget. 

 fekete_vermicelli.jpg

Hozzávalók – 4 főnek
250 g durumliszt
3 tojás
2 evőkanál vaj
1 dl tejszín
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg reszelt parmezán
só, bors

Elkészítés
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket, madj add hozzá a tintát. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát nyújtsd ki. Ha nyujtófával dolgozol nyújtsd annyira vékonyra, hogy ha a tészta alá fújsz, az felemelkedjen a deszkáról. Ha kész, késsel vágd fel nagyon vékony csíkokra. Ha gépet használsz, nyújtsd a tésztát az utolsó fokozatig, majd vágd fel a vermicelli vágó résszel.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a tejszínt. Forrald össze, utána keverd bele a citrom héját és kicsavart levélt. Sózd, borsozd, majd kis lángon főzd össze a szószt.
Ha a szósz kész, lobogó sós vízben főzd ki a friss tésztát 1 perc alatt, majd forgasd bele a citromos mártásba.
Tálaláskor szórd meg a parmezánnal.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő