Zöldséges rizstészta

Ezt az ázsaiai ihletésű egytálételt akkor készítem, ha tényleg csak 15 percem van összebodni az ebédet. 

A héten egy privát worlshopot is tartottam egy ausztrál lánynak. Sokat beszélgettünk arról, hogy vajon miért nem főznek - többet - a fiatalok. Ő első "kifogásnak" az időt hozta fel, majd rögtön helyesbített is, mert azt mondta neki az a legnagyobb problémája, hogy azt hiszi egy-egy ételről, hogy nehéz és sokáig tart elkészíteni. Azonban, ha valaki megmutatja neki, hogyan érdemes csinálni, rájön, hogy mégsem bonyolult.
Megkérdezte tőlem, hogy én mivel érvelek, ha valaki azt mondja, azért nem főz, mert az sok idő. Erre mindig azt mondom, hogy sok olyan étel van, ami ugyan annyi idő alatt elkészíthető - az előkészítési munkákkal együtt - mint amíg kihozzák a megrendelt pizzát, vagy elmegyünk a legközelebbi gyorsétterembe. 
Ez a rizstészta egy nagyon jó példa erre. Próbáljátok ki, hisz nincs több kifogás! :)

zoldseges_rizsteszta.jpg

Hozzávalók - 2 főnek
125 g risztészta
2 szál újhagyma
1 fej édeskömény
2 db kápiapaprika
10 dkg gomba
1/2 üveg bambuszrügy
1 ujjnyi friss gyömbér
1 lime leve
4-5 evőkanál szójaszósz
3-4 evőkanál édes chili szósz
1 evőkanál pirított szezámmag
só, bors, szezámolaj

Elkészítés
A rizstésztát tedd egy lábosba, forrázd le annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd takard le. Hagy állni 5-6 percig, utána öntsd le róla a vizet. 
Az újhagymát tisztítsd meg és karikázd fel. Az édeköményről vágd le (ha van rajta) a zöld részeket - ez az ánizskapor - és tedd félre. Távolítsd el a külső rétegeket, majd vágd gyufaszál vékonyra. A gombát tisztítsd meg egy kefével, és vágd kisebb darabokra. A kápiapaprika magjait távolítsd el, majd csíkozd fel. 
Egy wok serpenyőben hevíts fel egy kevés szezámolajat, majd bobd rá a zöldségeket. 8-10 percig párold. Ekkor reszeld hozzá a gyömbért, add hozzá a bambuszrügyet és forgasd össze. Locsold meg a lime levével, a szójaszósszal és az édes chii szósszal. Keverd hozzá a megfőtt tésztát. Szórd meg a pirított szezámmaggal, majd a felaprított ánizskaporral. 

TIPP
Válogass mindig a szenozális zöldségekből. Én szoktam padlizsánnal és cukkinivel is készítni. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (97) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (21) húsok (85) ital (46) karácsony (33) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (101) leves (36) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (41) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (25) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő