Pulykanyak leves grízgaluskával

Ha kint havazik, melegítsd fel magad egy finom levessel.

Ha hideg van és havazik, mindig arra vágyom, hogy az osztrák hegyekben síelhessek. A síeléshez pedig szorosan hozzátartozik a "hüttézés", és a gőzölgő leves ebédidőben. A síelés még várat magára idén, de a hütte hangulatot meg tudtam idézni. Kiszaladtam a piacra, és mivel pulykával volt tele minden pult, pulykanyakból főztem most levet. Kis lángon, lassan, 5 órán keresztül. Hmmmmm..... Ilyenkor olyan illatok vannak a lakásban.... Nem tudok betelni vele. A levesbetét pedig grízgaluska anyukám receptje szerint.

pulykanyak_leves.jpg

Hozzávalók a leveshez
1 nagy pulykanyak
4 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1/4 gumó zeller
1 csokor petrezselyem
2 babérlevél
5-6 szem fekete bors
3-4 szem borókabogyó
3-4 szem szegfűbors

4-5 l víz

Hozzávalók a grízgaluskához - 10 12 db
1 tojás
nagy csipet só
kb.15 keáskanál gríz

Elkészítés
A pulykanyakat tedd egy nagy fazékba, öntsd fel vízzel, majd forrald fel. A tetejéről szedd le a habot, pótold a vizet majd tedd kis lángra. 
Pucold meg a zöldségeket és add a pulykanyakhoz, majd fűszerezd a levest (a petrezselymet csokorba kötve tedd bele). Félig lefedve főzd 5-6 órát, míg a hús annyira puha nem lesz, hogy leomlik a csontról.
Ha elkészült a leves, vedd ki a csokor petrezselymet, a zöldségeket és a pulykanyakat. A levest szűrd át, hogy a szemes fűszerek és esetleg csont darabok ne maradjanak benne.
A grízgaluskához válaszd szét a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjét verd fel. Sózd, majd keverd hozzá a sárjágát. Adagonként adj hozzá kb. 15 teáskanál grízt - annyit kell a tojáshoz keverned, hogy ne túl lágy és ne túl kemény masszát kapj. Egy teáskanállal szaggass galuskákat a masszából lobogó vízbe, majd miután feljönnek a víz tetejére, főzd őket 5-6 percig. Hogy jól megpuhuljanak, takard le néhány percre, miután megfőttek.
A levest a zöldségekkel, a nyaról leszedett hússal és a grízgaluskával együtt tálald. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (97) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (21) húsok (85) ital (46) karácsony (33) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (101) leves (36) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (42) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (25) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő