Cékla gnocchi mandarinos, rozmaringos vajjal

Nem csak a házi durumtészta, a gnocchi is lehet színes. 

A gnocchi eredetileg főtt krumplival készül, de a burgonya többféle zöldséggel helyettesíthető. Kiválthatjuk édesburgonyával, sütőtökkel, vagy céklával, amivel most én is elkészítettem. A krumpli ilyenkor már nem mindig jó,  ráncos, vagy vizes, de a céklának szezonja van, így adja magát, hogy akár durumtésztába gyúrjuk, akár gnocchit készítsünk belőle. Hozzá pedig egy egyszerű, ám különlegesebb szósz illik, ami nagyon jól kiegészíti a cékla édeskés, ám kicsit fás ízét. Ezért az egyszerű fűszeres vajhoz adj egy kevés frissen facsart mandarin levet.

cekla_gnocchi.jpg

Hozzávalók - 4 főnek
30 dkg célka
1 tojás
2 nagy csipet só
kb. 50 dkg liszt (én most fele-fele BL 55 lisztet és finomra őrölt durumlisztet használtam)
5 dkg vaj
1 ág friss rozmaring / 1 csapott teáskanál szárított rozmaring
1 mandarin leve

Elkészítés
A céklát pucold meg, kockázd fel, és főzd puhára. Szűrd le, majd egy bormixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy túl sok a leve, kanalazd egy szűrőbe, és hagyd, hogy 1-2 óra alatt lecsöpögjön a leve.
A céklapürét keverd össze a tojással, sóval majd adj hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen gyúrható, de már nem ragacsos tésztát kapj. Oszd kisebb részekre, majd formázz belőlük hurkát, forgasd jól lisztbe, majd vágd fel kb. 1 centis darabokra. Hogy a gnocchi több szószt tudjon felvenni pörgesd át a kis gombócokat egy villa, vagy parmezán reszelő hátán, vagy bordázón. 
Forralj egy lábosban vizet, dobd bele a gnocchikat, várd meg amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor kiveheted.
Egy másik lábosban olvaszd fel a vajat, tedd bele a rozmaringot, majd a mandarin levét, pár percig kis lángon főzd, hogy az ízek összeérjének. Forgasd bele a gnocchit, és tálald. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (105) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (92) ital (46) karácsony (33) kenyér (58) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (41) négy szuper (23) nektek (45) pastamía (47) pénteki gyors (46) reggeli (37) saláta (28) tipp (34) ünnep (37) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő