Ünnepi halleves

Alaplé főzése nélkül, 30 perc alatt gőzőlgő hallevest készíthetsz a karácsonyi asztalra. 

Az egyik gyengém a halleves. Nem a magyar, pontyból készült zsíros halászlé, hanem a mediterrán országokra jellemző, általában 3-6 féle halból készülő, sűrű, paradicsomos leves, amit vagy pirítóssal, vagy rizzsel fogyasztanak. A gyerekkorom halászleveit az utóbbi években ez a leves váltotta fel, amit még még azok is megesznek, akik a halászlevet sosem szerették. 
Ezt a hallevest számtalan változatban ehet készíteni, már csak attól más lesz, hogy más halat veszünk hozzá, mint előző évben. Idén Gennaro Contaldo Fast cook Italian (a könyv csak angol nyerlen érhető el, megrendelhető a www.bookdepository.com oldalon) című szakácskönyvében található egy 30 perces verziót készítem el három fajta hallal. 

halleves02.jpg

Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma
1 szál angolzeller
2 szál sárgarépa
30 dkg garnéla
20 dkg tintahal
20 dkg tőkehal
1 dl fehérbor
6 dl passata
1 csokor friss petrezselyem
só, bors, babérlevél, olívaolaj

Elkészítés
A zöldségeket pucold meg és aprítsd fel, a hagymát apró, a többit nagyobb kockákra. A tintahalat ha szükséges tisztítsd meg és karikázd fel, a tőkehalat vágd közepes kockákra.
Egy nagy fazékban hevítsd fel kevés olívaolajat, majd dobd rá a zöldségeket és a babérlevelet. Pirítsd le őket. Utána mehetnek hozzá a halak és pirítsd tovább. Vedd nagy fokozatra a lángot, öntsd fel a borral, és hagyd, hogy az alkohol elillanjon. Ekkor vedd ki a tőkehal darabokat és tedd félre. 
Öntsd a lábosba a passatat, sózd, borsozd ízlés szerint és kis lángon fedő alatt főzd a levest 10-15 percig. Ekkor tedd vissza a tőkehalat, és főzd még 5 percet. 
Pirítóssal és petrezselyemmel megszórva tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő