Cheddar sajtos sörleves

Cipóban, jó sok sajttal és pirított baconnel. 

Amikor rendezvényszervezőként dolgoztam, volt egy sörös ügyfelem. A Balatonnál tartották minden évben az értékelő, csapatépítő rendezvényeiket, amire mindig sörös menüvel kellett készülni. Volt sörleves, sörrel locsolt sült malac, sőt, még sörkoktélok is. Meglepő - mivel akkor még nem igazán kedveltem a söröket - hogy ez utóbbi hatalmas sikert aratott nálam. Persze jófajta begla sörökkel készültek, így nem is csoda!
A koktélokat visszaidézni nem tudom, viszont karácsony másnapjára megidézek egy csupa sajtos, fűszeres sörlevest, amit a sült előtt fogunk elfogyasztani. Ráadásul cipóból, mert ehhez a leveshez nem tányér jár, hanem egy hatalmas, friss házi cipó.

sorleves01.jpg

Hozzávalók a leveshez
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1/4 zellergumó
3 evőkanál liszt
3 dl belga sör
1 l húsalaplé
2-3 babérlevél
6-8 szem feketebors
2-3 ág kakukkfű
2 dl tej
2 dl tejszín
20 dkg cheddar sajt
10 dkg bacon
só, olaj

Hozzávalók a cipóhoz - 6 darabhoz
1/2 kg kenyérliszt
1/2 kg sima liszt
6 dkg élesztő
8 dl langyos víz
4 teáskanál méz
4 teáskanál só
3 evőkanál olaj

Elkészítés
A hagymát aprítsd fel, a sárgarépát vágd kockákra, a zellert pedig 3-4 nagyobb darabra. Egy fazékban hevíts olajat, majd dobd rá a zöldségeket és enyhén pirítsd le őket. Szórd meg a liszttel, és forgasd össze. Utána öntsd hozzá a sört és az alaplevet, fűszerezd sóval, borssal, babérlevéllel és a kakukkfűvel, majd kis lángon főzd 20-25 percig. Ezt követően add hozzá a tejet és a tejszínt, és forralj rajta egyet.
A cipóhoz mérd ki a száraz hozzávalókat a robotgép táljában. A langyos vízbe keverd bele a mézet, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd, hogy felfusson. Ha felfutott, add a többi hozzávalóhoz, és a robotgéppel dolgozd össze. Tedd huzatmentes helyre, és keleszd 1 órát. Ha a tészta szépen megnőtt, borítsd ki egy lisztezett munkalapra és gyúrd át kicsit. Oszd el 6 egyforma részre, formázz belőle nagy gombócokat, és tedd egy sütőlapra őket. Letakarva keleszd a bucikat egy újabb órán keresztül. Addig melegítsd fel a sütőt 230 fokra. Egy tepsibe önts egy kis vizet, ezt tedd a sütő legalsó részébe, majd fölé a bucikat, amik 20-25 perc alatt arany barnára sülnek. 
Tálalás előtt pirítsd meg a felkockázott bacont és reszeld le a sajtot. A cipók kalapját vágd le, a belsejüket kapard ki, majd merd bele a levest. A tetejüket szórd meg a baconel és a sajttal. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (98) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (84) ital (46) karácsony (29) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (23) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő