Liba leves sajtgombóccal

Húsleves liba húsból cheddar sajtos gombócokkal. 

Aki Márton napon nem eszik libát, az egész évben éhezni fog - tartja a mondás. Rajtam ugyan nem múlik, hatalmas liba lakomát fogunk csapni vasárnap. A leves és a főétel is libából készül majd. Apróblékból levest főzök, a sütőben pedig libacomb sül ropogósra. Jujj, de várom már a hétvégét! 
A leves, egy klasszikus húsleves sok zöldséggel, annyi különbséggel, hogy most liba aprólékot teszek bele, és azért, hogy felbodjam, sajgombóccal bolondítom meg. Tudom, hogy általában macesz gombóc kerül ebbe a levesbe, de azt egyszer kóstoltam, és nem ízlett, így sajtból készül a levesbetét.
Hogyan készítem? Itt is van.

liba_leves02.jpg

Hozzávalók a leveshez
1 kg liba aprólék (szárny, nyak, szív, láb, zúza)
5 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1/2 gumó zeller
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 babérlevél
5-6 szem fekete bors
3-4 szem borókabogyó
3-4 szem szegfűbors

Hozzávalók a sajtgombóchoz
200 dkg reszelt cheddar
1-2 szelet száraz kenyér
2 tojás
1 csokor petrezselyem
só, bors

Elkészítés
A liba aprólékot tedd egy nagy fazékba, öntsd fel vízzel, majd forrald fel. A tetejéről szedd le a habot, pótold a vizet majd tedd kis lángra. 
Pucold meg a zöldségeket és add a húshoz, majd fűszerezd a levest (a petrezselymet csokorba kötve tedd bele). Félig lefedve főzd 5-6 órát, míg a hús annyira puha nem lesz, hogy leomlik a csontról.
Ha elkészült a leves, vedd ki a csokor petrezselymet és a szemes fűszereket, majd dobd ki. A zöldségeket tedd egy tálba, a húst fejtsd le a csontról és tedd a zöldségek mellé. A levest szűrd át, majd tedd vissza a fazékba kis lángra.
A száraz kenyereket locsold meg vízzel, hogy megszívják magukat, majd morzsold össze és nyomkodd ki, keverd össze a sajttal a tojásokkal, majd a fűszerekkel. Nedves kézzel készíts golflabda méretű golyókat és 5-8 perc alatt főzd meg a levesben. 
A levest a zöldségekkel és a hússal együtt tálald. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő