Csirke tagine aszalt fügével

A hús és az aszalt gyümölcsök párosítása ellenállhatatlan.

A tagine eleinte annak az agyagedénynek a neve, volt amiben a marokkói konyha egyik legnépszerűbb húsos, zöldséges, gyümölcsös párolt raguját készítik. Az elnevezés mára ráragadt magára az ételre is.
A helyi ételekből, így a tagineből sem maradhatnak ki az illatos, színes fűszerek, melyeket frissen őrölve, gúlákba pakolva szerezhetünk be a piacokon. Ha valami, ez vonz igazán Marokkóban, elképesztő fotókat láttam már a helyi fűszerekről.
A Gastropost októberi meglepetésdobozának köszönhetően egy falat Marokkó költözött a konyhámba. A csomagban található fűszerek és a hozzá tartozó receptek segítségével olyan ételeket készíthettem el, mint a zaalouk, vagyis padlizsánsaláta, a híres harira leves és az édes, fügés tagine. Ennek receptjét meg is osztom. Ha te is szeretnéd elkészíteni, irány a www.gastropost.hu oldal, ahol a varosikonyha1000 kód használatával most 1000 forint kedvezménnyel rendelheted meg a marokkói fűszercsomagot. 

tagine.jpg

Hozzávalók - 4 főnek
70 dkg csirkemell filé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 konzerv csicseriborsó
10 dkg aszalt füge
4 teáskanál Ras El Hanout fűszerkeverék (a csomagban található, római kömény, gyömbér, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, fahéj, feketebors, szegfűbors, cayenne bors keveréke)
1 teáskanál só
4 dl csirke alaplé, vagy víz
fél csokor koriander

Elkészítés
A hagymát karikázd fel, majd egy magasabb falú serpenyőben futtasd meg kevés olajon. Add hozzá a felszeletelt fokhagymát és a fűszerkeveréket. Míg kicsit pirítod, a csirkemelleket vágd hosszában félbe, majd tedd azt is a serpenyőbe, és pirítsd le minden oldalon. Sózd, öntsd fel az alaplével, vagy vízzel és lefedve párold 20 percig. 
A répákat pucold meg, vágd nagyobb darabokra és felezd meg őket hosszában. A csicseriborsóval együtt add a húshoz, párold tovább az ételt 10-15 percig. Ekkor mehet hozzá a felezett füge, amivel készre főzöd a tagine-t 10 perc alatt. 
Tálalás előtt szórd meg aprított korianderrel. Kuszkusszal kínáld. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő