Egyiptomi vöröslencse leves

Illatos, fűszeres leves, ami átmelenget a hűvös őszi napokon.

Szeretem a vöröslencsét, mert sokkal hamarabb elkészül, mint a hagyományos. Nem kell éjszakára beáztatni, sőt, főzni sem, elég leforrázni és 10-15 perc alatt megpuhul. Szeretem salátákhoz adni, vagy így ősszel, levest főzni belőle. 
A leves az arab konyha egyik legelterjedtebb fűszerkeverékével, a baharattal készül, ami többek között feketebors, fűszerpaprika, szerecsendió, kömény, kardamom és fahéj keveréke. Ettől illatos, és nagyon jó ízű lesz a leves. Én egy picit le is szoktam pirítani, hogy mégjobban előjöjjenek az ízek, de vigyázni kell, ne égjen oda, mert akkor keresű lesz. 

egyiptomi_lecseleves.jpg

Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb szem krumpli
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
5-6 szem koktélparadicsom, vagy 1 evőkanál paradicsompüré
1/2 teáskanál római kömény
2 púpozott teáskanál baharat fűszerkeverék
1 liter húsalaplé
0,5-1 liter víz
20 dkg vöröslencse
só, bors, olaj

Elkészítés
A vöröshagymát aprítsd fel és egy nagy lábosban, kevés olajon párold üvegesre. Közben pucold meg a krumplit és a répákat, majd vágd kis kockákra - mi nem esszük meg a fehérrépát, ezért azt egyben szoktam beletenni, a főzés végén pedig kidobom - és add a hagymához. Forgasd át jól az olajon. Végül tedd bele a felezett koktélparadicsomokat, vagy a paradicsompürét, a római köményt és a baharat fűszert. Rövid ideig pirítsd őket össze, majd öntsd fel a húsalaplével és a vízzel. Annyi vizet adj a leveshez, hogy a zöldségeket jól ellepje. Sózd, borsozd, és félig lefedve kis lángon főzd 10-15 prcig. Ezután add hozzá a megmosott vöröslencsét, és főzd további 15 percig. Ha a leves időközben nagyon elfőtte volna a levét, pótold vízzel. 
A kész levest friss kenyérrel tálald. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő