Kovászos gyökérkenyér

A gyökér formára emlékeztető kenyér, vagyis a pain paillasse a svájciak specialitása.

A gyökérkenyerrel évekkel ezelőtt egy hiperkmarketben találkoztuk. Mivel más ehető pákárut nem lehetett ott kapni, rászoktunk erre. Aztán, amikor a minőség romlott, leszoktunk róla, és feledésbe is merült a gyökérkenyér. Hétvégén azonban a neten egy fotón szembejött velem, így gyorsan sütöttem egyet. Természetesen kovásszal. :) Azt hiszem, újra rá fogunk szokni. 
Ajánlom azoknak - ha vannak rajta kívül mások is - akiknek hasonló nehézséget okoz a kenyéren ejtett bemetszés, ahogy nekem. Jó hír, hogy ezt  a formát nem kell metszeni. :)

gyokerkenyer.jpg

Hozzávalók
200 g kovász
450 g BL 80 liszt
50 g teljes kiőrlésű, vagy rozsliszt
1 teáskanál só
250 ml hideg víz

Elkészítés
Reggel: az anyakovászból vegyél ki 30 grammot, adj hozzá 90 g lisztet és 80 g hideg vizet. Keverd össze, és hagyd szobahőmérsékleten estig, hogy aktivizálódjon a kovász. 
Délután: keverd össze a kenyér hozzávalóit, és hagyd állni 2-3 órát szobahőmérsékleten.
Este: keverd össze a kovászt a kenyér hozzávalóival, kézzel dagasszad kicsit, majd egy enyhén lisztezett deszkán csapkodd meg a tésztát. Ehhez emeld fel, majd csapd a deszkára a tészta alját, a kezedben lévő részt pedig fordítsd rá. 90 fokkal elforgatva ismételd meg. Ezt a kört játszd el párszor. Látni fogod, hogy a tészta felülete sima lesz, és a ragacsossága is megszűnik. A megcsapkodott tésztát tedd egy kiolajozott tálba, és takard le folpakkal. Óránként egyszer hajtogasd át a tésztát. A hajtáshoz húzd ki a tészta egyik oldalát, majd hajtsd rá a tálban maradt részre, forgasd el a tálat 90 fokkal, és ismételd meg. Négy ilyen hajtást kell csinálni egy körben. A hajtási köröket négyszer ismételd meg.
Ha megvagy a 4 hajtással, borítsd ki a tésztát egy lisztezett deszkára, formázz belőle egy hurkát, majd a két végén ellentétes mozdulattal csavarj rajta kettőt. Tedd kilisztezett szakajtóban hőtőbe egy éjszakára. 
Másnap reggel 200 fokos sütőben 30 perc alatt süsd meg. 
Ha szeretnéd, hogy extra ropogós legyen a héja, a sütővel együtt melegítsd fel egy magasabb falú tepsit. Miután betetted a kenyeret, a tepsibe öntsd forró vizet, és gyorsan csukd be a sütő ajtaját. Így gőz keletkezik majd. Félúton vedd ki a tepsit, pár másodpercig szellőztesd a sütőt, majd csukd vissza és most már gőz nékül süsd tovább a kenyeret.

Nehéz lesz megvári, míg kihül, de pihentesd kicsit, mielőtt felvágnád. 

TIPP
A kenyértésztát gazdagíthatod aszalványokkal - pl. paradicsom, szilva - fűszerekkel - pl. oregano, rozmaring - , vagy olívabogyóval. Akkor tedd bele, ha már összegyúrtad a kenyértésztát a kovásszal. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő