Így készíts mini makaróni tésztát

A lyukas közepű tészták - még a kézművesek is - géppel készülnek, de van néhány forma, amit otthon egy kötőtű, vagy hurkapálca segítségével is könnyen meg lehet formázni. Ilyen például a mini makaróni. 

Engem a tésztakészítés kikapcsol, feltölt. 2014-ben már az első otthoni próbálkozáskor tudtam, hogy nagyon sok tésztát fogok készíteni. És így is lett. Üzletben azóta szinte nem vásárolok tészát, ha enni szeretnénk én magam gyúrom. Ma már olyan formákat is könnyedén meg tudok csinálni, amikről pár éve azt gondoltam, otthon lehetetlen. Ilyenek a lyukas közepű tészták, amiket egy húsdarálóra emlékeztető géppel készítenek. A gép a behelyezett tésztát formára nyomja, egy kis kar pedig a kívánt hosszúságúra vágja fel. Így készül a penne, a rigatoni, vagy a makaróni. De nem kell otthonra rettentő drága eszközöket beszerezni, ha ilyen tésztákat szeretnénk készíteni, néhány pálca, vagy kötőtű segítségével meg lehet formázni ezeket is. 

img_4388.jpg

Hozzávalók - 2 főnek
125 g durum tésztaliszt
60 ml langyos víz

Elkészítés
Tedd egy tálba a lisztet, majd apránként add hozzá a vizet, és gyújd amíg összeáll. A tésztát tedd egy deszkára, majd a tenyered nagyujjad alatti párnás részével nyújtó és visszahajtó mozdulatokkal gyúrd a tésztát amíg homogén és ruganoys nem lesz, a repedések és árkok el nem tűnnek a felületéről.
Oszd 4 részre a tésztát, amit nem használsz csomagold be folpakkba, nehogy kiszáradjon. A negyed tésztából hengergess egy hurkát, majd vágj belőle kis darabokat. Ezekből a tenyereddel sodorj 5-6 centis csíkokat. Nyomj egy vékony kötőtűt, vagy hurkapálcát a kis tésztacsíkok közepébe, majd sodord össze, és húzd le a pálcáról. Figyelj arra, hogy a deszka, amin dolgozol ne legyen lisztes, mert a sodráshoz kell egy kis tapadás, a lisztes felületen pedig csak el fog csúszni a tészta. 

A tésztát azonnal is kifőzheted, sós, lobogó vízben 2-3 perc alatt, vagy meg is száríthatod. 
A tészta szárításához fa, vagy textil felületet használj, 2-3 nap alatt teljesen kiszárad, és hosszú ideig tárolhatod.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő