Ricottás-aszalt paradicsomos ravioli

Nincs jobb, mint a házi ravioli! Készítsd el a kedvenc tölteléked, és tölts tésztát te is otthon!

Eljött az ideje a nyáron aszalt paradicsomok felhasználásának. Mivel a hónap eleji tésztaészítő workshopomon töltött tésztákat készítettünk, múlt héten pedig egy céges csoporttal is raviolit csináltam, itthon is neki kellett állnom tésztázni. :)
A töltelék, amit összedobtam a kora őszi, napsütéses időkhoz pont jól illik: könnyű, mégis karakteres az aszalt paradicsomtól. A pestó pedig csak kiemeli az ízeket.

Ha érdekel a töltött tészta készítés, várlak Tésztaműhely workshopomon a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban  (1094 Budapest, Ferenc krt. 40.). További információért írj a varosikonyha.blog@gmail.com címre. 

img_0518_masolat_fotor.jpg

Hozzávalók a tésztához
250 g durum liszt
3 M méretű tojás

Hozzávalók a töltelékhez
2 marék aszalt paradicsom
1 doboz ricotta
1 marék bazsalikom
só, bors

Bazsalikom pesto a tálaláshoz

Elkészítés
Először a tölteléket készítsd el.
Ha nem olajban eltett paradicsomot használsz, forrázd le vízzel pár percre, hogy megpuhuljon. Vágd fel apró darabokra, majd keverd össze a ricottával. Add hozzá a szintén apróra vágott bazsalikomot, sózd, borsozd. Tedd hűtőbe a felhasználásig.
A lisztet és a tojásokat gyúrd össze, míg egy ruganyos, repedésektől mentes tésztát nem kapsz. Oszd négy részre, majd egyenként gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra (a tésztakészítésről részletesebben itt olvashatsz). Vágd fel a tésztát 20 centis csíkokra. A csíkok egyik felére 2-3 centinként helyezz kis halmokat a töltelékből, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Ha nem tapadna össze, nedvesítsd meg egy kis vízzel a tészta széleit.
A töltelék körül nyomkodd le a tésztát úgy, hogy jól szorítsd ki belőle a levegőt, majd a széleket is nyomkodd össze. Darabold fel az így kapott raviolikat, a széleket pedig egy villa segítségével még egyszer nyomkodd le - így egy kis mintát is kap. A raviolik kivágásához használhatsz kést, derelye vágót - ebben az esetben hullámos lesz a széle - vagy erre a célra készített szögletes tészta vágó formát - szintén hullámos széllel. 
Nekem van egy szuper ravioli készítőm (Marcato ravioli tablet), én ezzel készítem a töltött tésztákat, ami kicsit megkönnyíti a folyamatot, de e nélkül is bele lehet vágni, tényleg csak arra kell figyelni, hogy ne maradjon levegő a töltelék körül, különben főzés közben kipukkadhat. 
A ravoilokat néhány perc alatt főzd ki forró, sós vízben. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére. 
Forgasd meg bazsalikom pestóbban (recept hozzá itt), és tálalhatod is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő