Sörös marha knédlivel

Barna sörös mártásban, lassan főtt marha, amihez nem is illik jobban más, mint a szlovák gőzölt kenyér, a knédli.

Augusztus végén volt az anyukám szülinapja, így megint egy olyan ételt kellett kitalálnom a családi köszöntésre, amit nem készítünk minden nap, de egy 8, egy 5 és egy 3 éves is megeszik. A szaftos hús ilyenkor mindig jó választás, mert a gyerekeket azzal le lehet venni a lábukról, illetve lehet hozzá knédlit készíteni, ami anyukám egyik kedvence. Így lett a szülinapi menü barna búzasörös marharagu. 

fullsizeoutput_4bd.jpegA fotó illusztráció, forrás: Pinterest

Hozzávalók a raguhoz - 10 főnek
1,5 kg marhalábszár
1 nagy fej vöröshagyma
2 szál répa
2 dl barna búzasör
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem apróra vágva
6-8 szem feketebors
2-3 szem borókabogyó
3 babérlevél
kb. 1 liter víz

Hozzávalók a knédlihez
1 kocka élesztő
másfél dl langyos tej
1/2 kg rétes liszt
1 tojás
csipet só
langyos víz, szükség szerint
1 marék apróra vágott zsömle, vagy kifli

Elkészítés
A húsról vágd le a zsírt és az inakat, majd egy lábosban kevés olajon pirítsd le. Vedd ki és tedd félre.
A vöröshagymát aprítsd fel, és a lábosban párold üvegesre. Utána dobd rá a megpucolt és felkockázott répát. Forgasd kicsit át, majd tedd vissza a lábodba a húst. Öntsd fel a sörrel, és hagyd nagy lángon, hogy az alkohol elillanjon belőle. Utána add hozzá a paradicsom konzervet, a fűszereket, sózd, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Kis lángon, fedő alatt főzd 3-4 órát. 
Közben készítsd el a knédlit. Úgy számold ki az időt, hogy 10 perc dagasztás után kb. 1 órát kell keleszteni, majd formázni és 20 percig párolni. A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, takard le, és hagyd, hogy felfusson. A lisztet, keverd össze a sóval, add hozzá a tojást és a felfutott élesztőt, majd dagassz belőle egy nem túl lágy tésztát. Ha kell, langyos vízzel tudsz lazítani a tészta állagán.  Én kb. másfél dl vizet adtam még hozzá. A kiflit/zsömlét vágd nagyon apróra és add a tésztához, így dagaszd tovább. Majd tedd langyos helyre, és hagyd, hogy a duplájára keljen. A megkelt tésztából formázz 3-4 kisebb rudat (knédli formát), és gőz fölött párold meg.
Ha elkészült a hús is, már csak a tálalás, és a falatozás van hátra. :)

Jó étvágyat!
 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő