Avokádó nevelése otthon

Az avokádó azon túl, hogy finom és egészséges, a lakás dísze is lehet.

Az avokádó fát évszázadok óta termesztik Közép-Amerikában egészséges termése miatt. Vélhetően Mexikóból származik, bár nem kizárt, hogy Guatelmalában is őshonos volt már a növény. Feljegyzéseket találtak arról is, hogy az ősi indiánok is fogyasztották a gyümölcsét, magjának levét, mely a levegővel érintkezve vörösre változik pedig tintának használták.

A babérfélék családjába tartozó örökzöldet te is könnyen nevelheted otthon, mivel a növényt magról szaporítják. Ha szeretnél avokádó fát, nem kell mást tenned, mint kivenni a gyümölcs magját, és vízben kihajtatni.

fullsizeoutput_494.jpeg


A mag csúcsosabb részébe szúrj néhány fogvájót, hogy ezek tartsák meg a magot, majd állítsd egy pohárba. Önts bele annyi vizet, hogy a mag kétharmad része a vízben álljon. Ha a mag túl kemény, a külső sötét burkot óvatosan leválaszthatod róla, vagy elég csak a mag lapos aljából levágni egy kis darabot. 

 fullsizeoutput_48d.jpegA fotó illusztráció - forrás: Pinterest 

A vizet érdemes sűrűn cserélni és a magot világos helyre tenni. 4-8 hét alatt elkezd gyökeret ereszteni, de hallottam olyat is, hogy csak fél év után indult meg a mag. Legyél türelmes, és friss vízzel segítsd az avokádó fejlődését.

 fullsizeoutput_48e.jpegA fotó illusztráció - forrás: Pinterest 

Ha már elég nagyra nőtt a gyökér, elindul a mag tetejéből is a hajtás, ami az avokádó fa szára lesz. A gyökér megerősödéséhez 3-6 hét kell.

fullsizeoutput_48f.jpegA fotó illusztráció - forrás: Pinterest

A szárból elindulnak majd a levelek, melyek fejlődéséhez kb. 4 hétre van szükség. Ha a szár már eléri a kb. 20 centit és 4-6 levelet hozott, át lehet ültetni egy nagy cserébe. 

Az avokádó viszonylag igénytelen növény, a nagyon meleget és a tűző napsütést azonban nem szereti. Locsolni az elültetést követően eleinte hetente kell, de amit nagyobb és erősebb lesz a növény elég ritkábban. Az avokádó fa 4-5 éves korára lesz termőképes, de a szobában nevelt növény általában nem hoz gyümöcslöt. Ettől függetlenül szép dísze a lakásnak. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő