A süti, amiért nyáron is érdemes bekapcsolni a sütőt.
Amikor hirtelen süti ehetnékem támad, akkor biztos, hogy valamilyen galette-t sütök, mert néhány alap élelmiszerből, ami mindig, minden háztartásban megtalálható, nagyon gyorsan egy finom pitét lehet készíteni. Lehet sós, vagy édes, és bármilyen tölteléket kitalálhatunk hozzá.
A hétvégén vett sárgabarackból lekvár, vagy pálinka :) helyett galette-t készítettem. Fahéjas cukorral és levendulával ízesítettem. 25 perc alatt elkészül, és akár melegen is fogyasztható egy jó nagy gombóc vanília fagyival.
Hozzávalók a tésztához
200 g liszt
100 g cukor
100 g vaj
1 csipet só
4-5 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez
6-8 szem sárgabarack
4-5 evőkanál fahéjas cukor
1-2 evőkanál morzsa
1 csapott teáskanál levendula virág
felvert tojás a kenéshez
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd nyújtsd ki nagyjából kerek formára. Szórd meg kevés morzsával, majd fahéjas cukorral. Helyezd el rajta a felezett, kimagozott sárgabarackokat, végül szórd meg levendula virággal. A tészta széleit hajtsd vissza, kend meg egy felvert tojással, majd tedd a 180 fokos sütőbe. 15-20 perc alatt süsd készre.
TIPP: ha szereted a különlegesebb ízpárosításokat, levendula helyett apróra vágott friss bazsalikommal szórd meg.