Húsos empanadas

A spanyolok egyik nemzeti étele az empanada, vagyis a töltött batyu. 

Ez az az éltel, amit még soha, sehol nem kóstoltam, csak otthon készítettem el. Talán azért, mert egyszerű, az éttermekben pedig - főleg, ha Spanyolországban jár az ember - annyi minden érdekesebbet találni az étlapon, hogy az empanada háttérbe szorul. A hagyományos verzió húsos, de zöldséges töltelékkel is készülhet, sőt Argentínában gyümölccsel is töltik, amit desszertnek fogyasztanak. Van, ahol olajban sütik, én viszont a sütőben szoktam, így elkerülhető az olajban sütéssel járó kosz. :)

empanadas.JPG

Hozzávalók a tésztához - 12 db
250 g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
2 nagy csipet só
1 tojás (+1 tojás a kenéshez)
75 g vaj
kb. 0,5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez
20 dkg marha darálthús
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis szál sárgarépa
4 szem koktélparadicsom
1 csapott teáskanál füstölt pirospaprika
2 teáskanál mexikói fűszerkeverék
só, bors, olaj

Elkészítés
A tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd a robotgép keverő táljába, majd a (lapos) keverő karral dolgozd össze, amíg morzsa állagú nem lesz. Ekkor is adagokban adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeáljon. Borítsd ki egy lisztezett deszkára és gyúrd kicsit át. Tedd folpakkba, majd a hűtőbe 30-40 percre. Ezalatt el tudod készíteni a tölteléket.
Az újhagymát és a fokhagymát aprítsd fel, és futtasd meg kevés olajon egy serpenyőben. Add hozzá a húst és jól pirítsd le minden oldalát. Ha már van színe a húsnak, sózd, borsozd és add hozzá a fűszereket. Keverd át, és pirítsd még pár percig. Utána add hozzá a koktélparadicsomokat - mérettől függően félbevágva, vagy negyedelve. Kis lángon, fedő alatt főzd 15-20 percig. Ezután húzd le a tűzről, vedd le róla a fedőt, és hagyd kicsit hűlni.
A tésztát vedd ki a hűtőből, gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra. Egy 12 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggas belőle köröket. Ismételd meg addig, amíg van tésztád. A kis körök egyik felére tegyél egy teáskanállal a töltelékből, majd hajtsd félbe. A széleit jól zárd össze, majd egy villával is nyomkodd le. Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg felvert tojással, és tedd 170 fokos sütőbe. 10-12 perc alatt szépen átsülnek.
Tejföllel, vagy salsa szósszal kínáld.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő