Meggyes pite

Egyszerre édes és savanykás, ezért szeretem annyira a meggyes pitét. 

A nagymamám a pite tészta készítésének mestere volt, igaz ő mindig csak almával töltötte. A tepsi, amiben sütötte, a mai napig megvan, és most én használom. Az almás pite mellett a meggyes a finomsági listámon a következő, így szezonban mindig sütök egy-két adagot. A tésztát általában variálom, mert annyi receptem van. :) Amit most megosztok veletek, az egyik legegyszerűbb, csak pár hozzávaló és 5 perc alatt összegyúrható. 

meggyes_pite.JPG

Hozzávalók a tésztához
50 dkg liszt
10 dkg cukor
 25 dkg puha vaj
2 nagy csipet só
1-2 evőkanál tejföl, ha szükséges

Hozzávalók a töltelékhez
25 dkg meggy
10 dkg kristálycukor
1-2 evőkanál morzsa

Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd fél órára tedd a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen. Addig a meggyet magozd ki.
A tésztát oszd két részre, és mindkettőt nyújsd ki akkorára, amekkora tepsit használsz (én egy közepes méretű magas falút használok). Az egyik lappal béleled ki a tepsit (ha nem teplont használsz vajad és lisztezd ki (nem szeretep ilyenkor sütőpapírt használni, mert a tészta alja úgy nem sül ropogósra). Szód meg a tésztát egy kis morzsával, majd egyengesd el rajta a meggyet, végül mehet rá a cukor. Borítsd be a tészta másik felével, szurkáld meg egy villával, és kend meg felvert tojással. 160 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd készre. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő