Fűszerkisokos - kakukkfű

A bátorság jelképe és a gomba legjobb fűszere. 

Az egyik legősibb gyógynövény, az ókori egyiptomban a halottak balzsamozására használták, a görögök pedig a csatában megsérült katonák sebeti fertőtlenítették vele. A középkori járványok idején szinte minden nap fogyasztották, és a bőrükbe dörzsölték az emberek. Provence a mai napig bővelkedik kakukkfű mezőkben, így a provence-i ételek egyik alapfűszere. 

fullsizeoutput_387.jpegFotó: Pinterest

Származás
Európában és Ázsiában is őshonos a mérsékelt övi területeken. Fűszerként a franciák körében lett népszerű. 

Jellemzői
Szárazságtűrő, évelő növény, ami 20-50 centis bokorrá fejlődik. Nagyon könnyen elszaporodik, és gyepként is megjelenhet a kertekben. Számos fajtája van, az egyik legismertebb változata a citrom illatú kakukkfű. 

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig van áttelelt növényünk, tőosztással szaporítható. Magról ültetés esetén a palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, balkonládába kb. 20 cm távolságra egymástól.

Gondozás
Igényli a napfényt, de jól tűri a szárazságot is. Figyeljünk arra, hogy a locsolást követően ne álljon vízben, mert különben kirohad.

Jótékony hatásai
Étvágygerjesztő és gyomorjavító hatású, de mégis mindenkinek a köhögéscsillapító tulajdonsága jut először eszébe. Teájával, vagy fürdővízbe téve gyógyítható vele a megfázás és enyhíthető a köhögés.

Felhasználás
Elsősorban a nehezebben emészthető ételek, például a bab és a gomba fűszere. De halak sütéséhez is nagyon jól használható, és ízesíthetjük vele a körözöttet is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő