Fűszerkisokos - majoranna

A majoranna a szerelem növénye.

Az ókori görögök úgy tartották, hogy a majorannát a szerelem istennője, Aphrodité teremtette, ezért a görög párok majorannakoszorút viselnek az esküvőn. Ennek nyomán egy magyar néphagyomány is köthető hozzá: az a lány, aki hosszú, boldog házasságot szeretne, a kelengyéje közé egy csokor majorannát tesz. 

fullsizeoutput_36f.jpeg

Fotó: Pinterest

Származás
A Földközi-tenger vidékéről származik, de ma már szinte mindenhol megtalálható a világon. 

Jellemzői
Melegebb éghajlaton évelő növény, mivel a hideget nem nagyon szereti, ezért a hűvösebb helyeken egy nyarat él csak. 30-50 centis bokros növény gyönyörű lila virággal.

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig van áttelelt növényünk, tőosztással szaportható. Magról ültetés esetén a palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, balkonládába kb. 20 cm távolságra egymástól.

Gondozás
Napfény igényes növény, a meleg, napos helyet szereti. Locsolására figyelni kell, mert nem tűri a szárazságot. Bőven kaphat vizet, de arra azért vigyázni kell, hogy ne rohadjon ki. 

Jótékony hatásai
Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő és nyugtató hatású. Teájával kezelhető az enyhe megfázás, köhögés.

Felhasználás
A majoranna igazi jolly joker fűszer, ízesíthetünk vele húsokat, zöldségeket, gombát egyaránt. Tehetjük grillpácokba, ha pedig valaki otthon készít hurkát és kolbászt, a majorannal elaradhatatlan fűszer. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő