Vegán tészta

Elsőre furcsán hagozhat, hiszen a tésztát lisztből és tojásból gyúrjuk, azonban még az olaszok előtt sem ismeretlen a tojás nélkül készített tészta.

Minél több tojás van egy tésztában, annál jobb a minősége. Nem véletlenül van sokszor hatalmas betűkkel ráírva a csomagolásra, hogy 10 tojásos tészta – vagyis 1 kg liszthez 10 tojást használtak a készítéskor. Azoban a tészta nagyhatalomnak számító olaszok előtt sem ismertlen a tojás nélkül készült tészta, vagyis a vegán változat.

fullsizeoutput_361.jpeg

Ugyan ők nem vegán tésztának hívják, és nem is azért készítették így, mert nem szerettek volna állati eredetű terméket fogyasztani. Ennél sokkal egyszerűbb oka volt: a szegénység.

A világháborúk alatt a déli országrészt akkora szegénység súlytotta, hogy nem tudtak háziállatot tartani vagy tojást venni. Ezért a lisztet vízzel/tengervízzel gyúrták össze, és a ma olyan divatos vegán verziót fogyasztották.

Víz helyett, vagy mellett egyéb folyadékokat is lehet használni. Kiválthatjuk a tojást például bármilyen gyümölcs vagy zöldséglével, ami szépen meg is színezi a tésztát. Használhatsz például cékla-, vagy répalevet, zöldborsó, vagy káposzta pürét, leturmixolt bogyós gyümölcsöket, sőt, akár vörösbort is.

Szinte minden olasz séftől származó szakácskönyvemben megemlítik a 1 tojás nélküli tészta receprjét: 1 tojás 40 g folyadékkal helyettesíthető. Tehát az alaprecept tojsámentesen 250 g liszt, 120 g folyadék/püré lesz.

img_3367.JPG

A tojás nélkül készített tészta ugyan úgy viselkedik, mint a hagyományos változat. Nyújtható, formázható, főzhető és tálalható, természetesen állati eredetű termékek nélkül. Szuperül megy hozzá például egy parmezán nélkül készített pesto, vagy valamilyen zöldség, így tavasszal például spárga, spenót, vagy articsóka.

Ha szeretnél többet tudni a tésztakészítésről, megismernél vegán recepteket és te magad is kipróbálnád, milyen egyszerűen készíthetsz otthon vegán tészát, várlak workshopomon július 3-án a Pancs – gasztroplaccon (20194 Budapest, Tűzoltó u 22.).

Részletek itt: https://www.facebook.com/events/626839244334957??ti=ia

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő