Négy szuper limonádé

Indul a limonádé szezon! A hagyományos citrus limonádé szinte már snassznak számít, annyi variációja létezik a legjobb nyári hűsítőnek.

img_3100.JPG

Iszol te rendesen? Ugyan nem a limonádé fogyasztás kapcsán szokott felmerülni ez a mondat, pedig a napi folyadékbevitel miatt is feltehetném magamnak minden nap ezt a kérdést. A napi 2-3 liter folyadék fogyasztás lenne az ideális, amit bevallom, szinte sosem érek el. Igyekszem nagyon figyelni, sokat inni, és szerencsére nyáron nagyobb sikerrel is járok. Miért? Egy kis trükkel változatossá teszem a vizet, amit napközben iszok. Nem kell más hozzá a citrom mellett, mint néhány idénygyümölcs, zöldség, vagy fűszer.

Limonádénak hívom, azonban cukor(szirup) nélkül készítem ezeket az üdítőket. Nem azért, mert bajom lenne a cukorral, hanem mert szerintem így jobban érvényesülnek az ízek, de aki szeretne, természetesen tehet hozzá valamilyen édesítőt (cukrot/mézet/agave szirupot/eritritet) ízlés szerint. Egy 3 decis pohárhoz minden limonádé alapja 2 gerezd citrom és 1 gerezd lime. Ehhez jöhetnek a szezonális ízesítők. Mutatom a négy aktuális kedvencem.

Rozmaring
A fűszernövény nagyon kellemes ízt ad a víznek, és egész évben beszerezhető. Elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de érdemes megkóstolni. Néhány levelet kicsit dörzsölj meg a kezedben, és úgy add a vízhez.
Akár bogyós gyümölccsel (eper, málna, áfonya) is lehet kombinálni, abból is dobj egy kis marokkal a pohárba. 

Uborka
Nagyon jó hidratáló hatású, így nem csak a szomjat oltja, hanem a bőrnek is jót tesz, valamint tele van C-vitaminnal.
Egy krumplihámozóval vágj egy szelet uborkát és add a limonádéhoz.

Bodzavirág
Amikor nyílik a bodza, nem kell feltétlenül cukros, szirupos bodzaszörpöt készíteni. Elég egy kisebb tényér virágot beletenni a pohárba, és máris édeskés íze lesz a limonádénknak.

Eper
Tél végén mindeki az eperszezont várja! Tegyél limonádéba 2-3 szem negyedelt epret, ami a színét és ízét is átadja a víznek.

A mellett, hogy különböző ízekkel tesszük vonzóbbá a vizet, azzal is motiválhatjuk magunkat a több folyadék fogyasztásra, ha nem pohárba, hanem egy nagyobb kancsóban, üvegben készítjük el az italokat. Így folyamatosan látjuk, hogy mennyit kell még meginnunk. A kancsó/üveg méretétől függően tűzzünk ki időpontokat: ha például 1 litert készítünk reggel, azt fogyasszuk el délig. És az is öszöntző lehet, ha a sima pohár helyett befőttesüvegből, vagy valamilyen palackból iszunk. : ) 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő