Fűszerkisokos - koriander

A közel-keleti és az ázsiai konyhával kötjük össze, hiszen elmaradhatatlan az ételeikből, mégis egy európai fűszerről van szó.

coriander.jpgFotó: Pinterest

Származás
A Földközi-tenger vidékéről származó fűszert ősidók óta használják. Az elnevezése a poloskára utal, mert hajtásának olyan szaga van, mint a büdösbogárnak is nevezett zöld poloskának. Én szerencsére ezt még sosem éreztem, és senkit ne tántorítson vissza attól, hogy használja. :)

Jellemzői
A koriander egynyári növény, melynek levelét és magját is használják a gasztronómiában. A növény akár 1,5 méter magasra is megnőhet. Sokan összetévesztik a petrezselyemmel, mert levelei nagyon hasonlóak, a koriander azonban aromásabb és kesernyésebb ízű. 

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni. Kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd lyukakat szúrni a magoknak. Egy edénybe 5-6 mag vethető el. A lyukba dobott magokat el kell takarni földdel, kicsit meglocsolni. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha a hajtások elérik az 5-8 centi egyesével, óvatosan, hogy a gyökerek ne sérüljenek, átültethető nagyobb cserépbe.

Gondozás
Lakásban vagy erkélyen is lehet tartani. A túl meleget nem szeretni, azonban rengeteg napfényre van szüksége a növekedéshez. Szereti, ha folyamatosan nedves a talaja, de vigyázz, tocsognia nem kell a vízben. 

Jótékony hatásai
Magas a C-vitamin tartalma, jó a puffadáscsökkentő hatása és javítja az emésztést.

Felhasználás
A curry alapja a jó sok lepírított koriander mag és egy nagy csokor kodianderzöld, de igazából bármihez lehet használni, amibe petrezselymet tennénk. Ízesíthetünk vele leveseket, salátákat, tehetjük húspácokba, sőt, még limonádéba is!

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő