Kávé 1X1

Nekem régen a kávé a Julius Meinl-hez volt köthető. A nagypapámmal rendszeresen elmentünk a Blaha Lujza téri közértbe, ahol a megvett szemes kávét a fizetést követően a kijáratnál kihelyezett nagy darálókban megdaráltuk. Azt az illatot ma is, kávé nélkül fel tudom idézni. Azóta nagyot fordult a kávézás, mellyel nemrég közelebbről is megismerkedtem. 

wubxmjhjr9groc07gr829a_thumb_303c.jpgFotó: OnTheWay Cofee Co

Március elején nyílt a Kossuth tér - Nyugati tér között egy kis kávézó, az OnTheWay Coffe Co. A tulajdonosok, Barbi és Péter igazi kávérajongók, ezért is vágtak bele haradik társukkal, Patrikkal egy saját kávézó üzemeltetésébe. Szenvedéllyel beszéltek arról, hogy alakultak a saját kávézási szokásaik az évek alatt, és, hogyan alakult át a világban is a kávézás kultúrája. Most egy olyan üzlet tulajdonosai, ami egy tucatnyi társával együtt (pl. Tamp and Pull, Madal, My Green Cup) küldetésének tartja, hogy minél szélesebb körben elterjessze a minőségi kávézást. Szeretnének túlmutatni azon, hogy a fekete ital egy reggeli ébresztő, ínyenc szintre szeretnék emelni a kávézást behozva az országba olyan termőterületekről származó kávékat, melyek ínyencségnek számítanak, és meghonosítani olyan kávé készítési technikákat, amik messze túlszárnyalják az otthoni kotyogóst.

unadjustednonraw_thumb_30e8.jpgFotó: OnTheWay Coffee Co

Hogy is lehet ezt?
A kávézás az 1800-as években vált elterjedté, mindenki számára elérhetőve. Ezt nevezték a kávézás első hullámának. A második hullámot a nagy kávézóláncok, mint a Strabucks, vagy a Costa Cafe megjelenése jelentették. Manapság azonban már a harmadik, sőt negyedik hullámnál tart a fejlődés. Hiszen a mellett, hogy bárhol tudunk kávézni, az is kezd fontossá válni, hogy milyen az a kávé, amit megiszunk. Ahogy étkezési szokásainkban is egyre tudatosabbak vagyunk – nézzük csak meg az elmúlt néhány évben elszaporodó termelői piacokat – és igyekszünk olyan forrásokból beszerezni az élelmiszereket, amiket megeszünk, melyekről tudjuk, hogy egészségesek, magyar gazda termelte, nem használnak vegyszereket a farmon, így a kávézás terén is kialakult már az emberekben ez az igény. Ma már egyre többeket érdekel az, hogy az elfogyazstott kávé honnan származik, milyen eljárással dolgozzák fel, és elvárják, hogy a barista a legnagyobb szakértelemmel készítse el a pohakarba kerülő italt. 

Mi számít minőségnek?
A specilaity, vagyis minőségi kávézás Ausztráliából indult. A lényege a minőség midnen szinten. Nem csak arra figyelnek, hogy fenntartható helyről származzon a kávé, ne kizsákmányolással dolgoztassák a munkásokat az ültetvényeken, a feldolgozása és az elkészítése sokán is ugyan olyan fontos tényező a minőség. 
A legjobb kávé az ősi kávétermelő vidékekről, Etiópiából, Kenyából, Costa Ricáról származnak. Kétféle fajtája van, az arabica és a robusta. Ezeket feldoglozhatják 100-100 %-ban önmagukban, vagy keverhetik is. De, ahogy a whiskeynél is az alacsonyabb színvonalat képviselik a kevert, vagyis blended italok, így a kávéknál is alacsonyabb minőségűnek számítanak az arabica-robusta keverékek. Az igazi kávé fanok a 100% arabica kávékat tartják a csúcsminőségnek, de persze az sem mindegy, hogy az a kávészem honnan származik. Fontos a termő terület, az - ahogy egy minőségi bornál is megnézik, hogy egy tőkéről mennyi szőlőt szednek le – hogy mennyi kávé készül egy termésből, hogyan tisztítják meg a kávészemeket, és hogyan pörkölik azokat. Egyre jobban megy ki a divatból a nagyon sötétre pörkölt, szinte megégetett kávé, és felváltja az arra való törekvés, figyelés, hogy a termésnek és a kávé ízének megfelelő legyen a pörkölés is. Több hazai specilaity kávézónak is van már itthon pörkölő üzeme azért, hogy fenn tudják tartani a minőséget. Az egyik a Madal kávélánc, akik pörkölő üzemükben rendszeresen készítenek kávékat az OnTheWay Coffee Co számára, de más hazai és külföldi pörkölőkkel is dolgoznak.

A kávét nem főzzük!
Ez volt, amit Barbitól és Petitől nagyon hamar megtanultam. A baristák a legnagyobb gonddal és szakértelemmel készítik a kávét. Profi gépek, odafigyelés és hosszú évek tapasztalata kell ahhoz, hogy egy barista el tudja készíteni vengédeinek a tökéletes kávét. 
Krisztián, az OnTheWay Coffee Co baristája megmutatta, hogy mérik, kóstolják a kávét, hogy állítják be a gépeket ahhoz, hogy egy-egy fajtából a tökéletes italt ihassák vendégeik. Ráadásul ez folyamatos munkát és odafigyelést igényel, hiszen ahogy változik például a hőmérséklet, már más beállításokaz igényel egy profi kávéfőző. Ezért nincs is Barbiéknál csak két féle kávé, amit géppel főznek le, de tartanak még néhányat, melyeket egyéb technikákkal, például csepegtetéssel készítenek.
Italból azonban így sincs hiány, bármilyen tejmentes, vagy tejes változatot elkészít Krisztián, melyet gyönyörű latte art módon varázsol a csészékbe.

kalla_lili.jpgFotó: Kalla Lili

De nem csak kávé
Babri és Peti ugyan kávéimádó, de gondoltak azokra is, akik a teák szerelmesei. A Zhao Zhou teákat is tartanak, amiket szintén nagy gonddal készítenek – stopperrel mérik, hogy meddig áznak a teafüvek, majd ezután szolgálják csak fel. Aki pedig megéhezik, az sütik és szendvicsek közül választhat. A édesség kínálat mind mentes sütikből áll, tehát bármilyen érzékenység esetén (laktóz, cukor, glutén) fogyaszthatók, illetve a paleo étkezésbe is illeszthetők.

tea.jpg

Az általam 1-1,5 órásra tervezett látogatásból 3 (!!!) óra lett, mert annyira jót beszélgettük. És nem csak velem teszik ezt. Ha nem is ilyen hosszan, de minden vendéget megkérdeznek, ajánlanak, segítenek a választásban. Látogassatok el ti is hozzájuk! Érdemes betérni egy kávéra, teára, mert egy élménnyel tértek haza!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő