Lazacos-spenótos quiche

Egy jó brunch elmaradhatatlan étele a franciák pizzájának is nevezett tejszínes, tojásétel. 

Elég sokáig nem szerettem a qiuche-t, mert akárhol kóstoltam, nem az én ízlésemnek megfelelően volt elkészítve. És itt most nem arra gondolok, hogy a tölteléke nem lett volna csábító, hiszen kóstoltam asztalt paradicsomos-kecskesajtos, ruccolás-cheddar sajtos, és lazacos változatot is, ami ugye mind jól hangzik, hanem a tojás-töltelék arány és a fűszerezés nem olyan volt, amire azt mondanám: "Húúú, ez finom".  
Mivel elég sok tojásételt eszünk, nemrég mégis úgy gondoltam, kipróbálok itthon is quiche-t sütni, viszont nem fogok a töltelékkel kesztyűs kézzel bánni, hogy ne csak hideg tojásmasszát nyammogjunk reggelire. Így készült el az én extra töltött változatom. 
A lepény hidegen és melegen is fogyasztható, de szerintem az arany középutat követve, langyosan a legjobb. A töltelék pedig bátran variálható, ki, hogy szereti. 

qiuche02.jpg

Hozzávalók a tésztához
200 g liszt
2 nagy csipet só
125 g vaj
néhány evőkanál víz, ha szükséges

Hozzávalók a töltelékhez
4 tojás
150 ml tej
150 ml tejszín
200 g füstölt lazac
200 g bébispenót
só, bors, szerecsendió

Elkészítés
A lisztet és a sót mérd ki, keverd össze. A lisztben morzsold el a vajat, majd gyúrd egy labdává. Ha nem akar összeállni a tészta, adj hozzá néhány kanál hideg vizet. Csomagold be folpakkba, és tedd a hűtőbe, amíg felmelegíted a sütőt 180 fokra. 
Ha a sütő meleg, vedd ki a tésztát, nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy kivajazott pite formát. Egyengesd el benne a téztát az alján és az oldalán is, a kilógó széleit pedig vágd le. Egy villával szurkáld meg néhány helyen, majd alufóliával borítsd be és önts bele nehezéknek száraz babot, vagy lencsét. Így tedd a sütőbe és süsd 15 percig. 
Közben el tudod készíteni a tölteléket. Egy tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejszínt és a tejet. Sózd, borsozd és ízesítsd szerecsendióval. A lazacot aprítsd fel, add a tojásos keverékhez, majd végül forgasd bele a spenótot is. 
A félig megsült pite tésztáról öntsd le a nehezéket és vedd le a fóliát, majd öntsd bele a tojásos keveréket. Így tedd vissza további 25-30 percre. Az nem baj, ha nem sül szárazra a tojás, hanem kicsit remegős marad a közepe. 

Erre már azt mondom, hogy "Húúú, ez finom". Próbáld i te is!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő