Pórés-gombás pite

A pite nem csak desszert, hanem főétel is lehet. Húsos, gombás, zöldséges töltelékkel is el lehet készíteni.

Annak ellenére, hogy szeretem a valamilyen raguval töltött pitéket, ritkán szoktam csak készíteni. Pedig nem nehéz, és számlatan módon lehet variálni. Egy jó sörös marha raguval, vagy aszalt gyümölcsökkel készített sertés raguval töltött változat akár ünnepi fogás is lehet. Tavasszal pedig zöldségekkel készíthetjük.
Nemrég kezembe akadt egy cetli, amire felfirkantottam egy tévében látott pite töltelék receptjét, így eszembe jutott, milyen régen is ettünk már. Mivel itt a póré szezon, és amúgy sem kell mindig húst hússal enni, a pórét gombával gazdagítottam. Jó kis hétvégi lakoma lett belőle. :)

fullsizeoutput_268.jpeg

Hozzávalók a tésztához
400 g liszt
1 csapott teáskanál só
250 g vaj
néhány evőkanál víz

Hozzávalók a töltelékhez
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
60 dkg gomba (erdei gombák vegyesen)
1-2 evőkanál liszt
2 ág kakukkfű
só, bors, olaj, víz
1 felvert tojás

Elkészítés
A lisztet és a sót mérd ki, keverd össze. A lisztben morzsold el a vajat, majd adj hozzá néhány kanál hideg vizet és gyúrd össze a tésztát. Csomagold be folpakkba, és tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.
A vöröshagymát pucold meg, és aprítsd fel. A póré külső héját vedd le, hosszában vágd ketté, majd szeleteld fel. A gombákat is pucold meg, és szeleteld fel. 
Egy lábosban hevíts olajat, majd párold rajta üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a pórét és párold tovább őket együtt. Ha már színt kaptak a hagymák, mehet bele a gomba. Kicsit pirítsd, majd sózd és borsozd. Várd meg, hogy a gomba ennek hatására levet eresszen. Ezután szórj rá 1-2 evőkanál lisztet és öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje a pórés-gombás keveréket. Dobd hozzá a kakukkfű ágakat, majd félig lefedve, kis lángon főzd 50-60 percig. Közben időnként keverd meg.
Ha a töltelék elkészült, vedd ki a tésztát a hűtőből egy lisztezett deszkára. Osztd el 2/3-1/3 arányban, és a nagyobbik gombócot nyújtsd ki. Bélelj ki vele egy kivajazott, magas falú piteformát úgy, hogy a tészta kilógjon a formából. Öntsd bele a tölteléket. Nyújtsd ki a kisebbik tésztagombócot is, és borítsd be vele a tölteléket. A tészta szélét nyomkodd össze, majd hajtogasd vissza. Kend meg a tetejét felvert tojással, majd ejts rajta néhány bevágást, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon. 180 fokos sütőben, 30-40 perc alatt süsd készre. 

Jó étvágyat!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő