Fűszerkert - kert nélkül

Tévhit, hogy kert, vagy legalább is erkély kell ahhoz, hogy fűszerkertje legyen az embernek! Bérházban, vagy panelban az ablakpárkányon is nevelhetünk saját konyhai növényeket. 

img_0136.JPG

Számos olyan (fűszer)növény létezik, amiket magról vetve cserében, vagy ládában a szobában, vagy a konyhában is nevelhetünk. Nem kell más hozzá, csak egy kis fény, víz, és persze jó sok szeretet. :) 
Bazsalikom, rozmaring, menta. Általában ezeket a fűszernövényeket látni a nagy áruházakban, de én ezekkel - ha nem azonnal használtam fel az egész cserép növényt - általában pórul jártam, mert betegek voltak. Leveleik elkezdtek sárgulni, vagy barna pöttyösek lettek, és szépen lassan elszáradtak a locsolás ellenére is. Ezért azokat a fűszereket, amiket rendszeresen használok, már évek óta magról ültetem otthon, és az ablakpárkányon cserében nevelem. Ráadásul így sokkal több konyhai növényt tudok tartani, mert a vetőmagok kínálata sokkal szélesebb, mint a hipermarketben elérhető cserepes fűszernövényeké.

A nedves földbe elvetett magokból, növénytől függően 1-3 hét alatt kis hajtások lesznek, amikből csodás növények nőnek, ha megfelelően átültetjük, majd gondozzuk őket. A fűszernövények gyökérzete dús, ám nem nyúlik mélyre a földben, mint például egy gyökérnövényé, így egy nagyobb cserépben gyönyörű bazsalikomot, metélő petrezselymet, zsályát és tárkony nevelhetünk. Sőt olyan saláta alapanyagokat is vethetünk a szobánkban, mint a ruccola, a tépősaláta, vagy a zsázsa.

img_0036.JPG

A fűszereket felhasználhatjuk frissen, ilyenkor mindig a nagy leveleket, ágakat kell leszedni, hogy a kisebbek nőni tudjanak. Ha van olyan fűszernövényünk, amit épp nem használunk, akkor is érdemes időnként megritkítani, hogy a zsengébb hajtások is meg tudjanak erősödni, így tovább legyen friss fűszerünk. Tavaly én így szüreteltem háromszor az oreganot, ami egy hatalmas borokká nőtte ki magát. A leszüretelt fűszereket - ha nem használjuk fel - csokorba kötve száraz, de sötét helyen fellógatva megszáríthatjuk, és morzsolva üvegekbe eltehetjük. Így télen is lesz olyan fűszerünk, ami sokkal illatosabb, aromásabb, mint a boltban kaphatók. 
Néhány fűszer, mint a petrezselyem, a menta, a citromfű néhány hétig a hűtőben is frissen tartható. Ehhez nem kell mást tenni, csak megmosni, jól lecsepegtetni, majd még nedvesen egy papírtörlőbe csavarva a hűtő zöldséges ládájába tenni. 
Vannak, akik télire a mélyhűtőben teszik el a fűszernövényeket, például a petrezselymet és a zellert. Én azonban szárítani jobban szeretem.

Hétről-hétre bemutatok nektek olyan (fűszer)növényeket, melyeket ti is el tudtok ültetni otthon, és nevelhettek az ablakpárkányon. A bejegyzéseket megtaláljátok majd a Fűszer kisokos rovatban is.
A magok - én a Gramafarm vetőmagjait használom - a virágföld, és a palántázó edények beszerezhetők az OBI-ban. Ha pedig szívesen ültetnél velem, figyeld a Facebook oldalam eseményeit, mert a nagy érdeklődésre való tekintettel a fűszerültető workshopot megismétlem áprilisban.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (84) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (17) húsok (68) ital (37) karácsony (19) kenyér (47) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (21) könnyű (85) leves (26) négy szuper (23) nektek (42) pastamía (33) pénteki gyors (46) reggeli (29) saláta (20) tipp (30) ünnep (26) vega (80) vendégváró (20) Címkefelhő