Croissant házi leveles tésztából
2018. március 08. írta: Városi konyha

Croissant házi leveles tésztából

Meleg, gőzölgő, belül porhanyós, kívül roppanós, vajas. A mélyhűtőből pedig bármikor előkapható egy-két darab, amit frissen megsüthetsz reggelire.

Az egyik legjobb tészta a leveles tészta. Imádom, hogy a rétegek egy puha levegős tésztát képeznek, ráadásul regeteg módon elkészíthető: tölthető édesen, sósan, lehet reggeli, ebéd, vacsora. De talán a legjobb dolog, ami a leveles tésztával történhet, ha croissant lesz belőle. 

Sokáig nem mertem otthon leveles tésztát készíteni, mert nem tudtam elképzelni magamról, hogy egy sodrófával nekiessek a vajnak, és laposra verjem, ahogy azt Paul Hollywood-tól láttam a Paul mindennapi kenyere sorozatban. Persze Paul mindezt olyan játszi könnyedséggel csinálja, hogy folyton ott motoszkált bennem, hogy csak ki kéne próbálni. És tényleg annyira könnyű a művelet, ahogy az a sorozatban is látszik, néhány csapás a vajra, és már kész is. 

Mivel a leveles tészta készítése hosszabb művelet, sokat kell hűteni, többször át kell hajtani és gyúrni, hogy a rétegek kialakuljanak, ezért én készítek egy nagy adagot, megformázom croissant-nak - szoktam simát és csokisat is készíteni - és lefagyasztom őket. Így bármikor süthetek otthon friss reggelit. 

img_2805.JPG

Hozzávalók - 10-12 db
500 g kenyérliszt (BL80)
10 g só
80 g cukor
30 g friss élesztő
2 tojás
90 ml víz
125 ml langyos tej
250 g hideg vaj

Elkészítés
Az élesztőt oldd fel teljesen a langyos tejben. A vaj kivételével mérj ki minden hozzávalót a robotgép keverőtáljában, majd add hozzá az élesztős tejet is és a dagasztó karral 8-10 percig dolgozd a tésztát. Fényes és ruganyos masszát kell, hogy kapj. Ekkor borítsd ki egy lisztezett deszkára, gyúrd kicsit át, majd nyújtsd ki kb. 20x50 centis téglalapra. 
A hideg vajat - tényleg fontos, hogy nagyon hideg legyen - tedd sütőpapír közé, majd egy sodrófával ütögesd szét laposra. Legyen olyan széles mint a tészta, hossza pedig akkora, hogy a 3/4-ét befedje. 
A vajat helyezd a tészta felső felére, majd az alsó 1/3-ad részt hajtsd rá a vajara. Erre hajtsd le a felső 1/3-as vajas részt. Így kapsz egy tészta-vaj-tészta-vaj-tészta réteget. 
Egy sodrófával középről inkább ütögetve, mint nyújtó mozdulatokkal dolgozd össze a rétegeket úgy, hogy közben kicsit nyújtod is a tésztát. Ezután hajtsd három részbe. Ez az első hajtás. Csomagold folpakkba, tedd a hűtőbe, hogy a vaj ismét megdermedjen. A nyújtás, hajtogatás műveletet háromszor ismételd meg úgy, hogy minden hajtás után 30-40 percet hűtöd a tésztát. Arra figyelj, hogy nyújtás előtt az előző nyújtáshoz képest 90 fokkal forgasd el a tésztát, így alakulnak ki a rétegek.
Ha elkészült a tésztád, egy lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra, vágd fel háromszövegre és tekerd fel őket. Ha csokis crossiant is szeretnél, tegyél néhány kocka csokit, vagy egy teáskanál csokipasztillát a tésztába és úgy tekerd fel.
Az így elkészült croissant-ok mehetnek sütőpapírba, majd a mélyhűtőbe.
A sütéshez melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A croissant közvetlenül a sütés előtt vedd ki a mélyhűtőből, vízzel nedvesítsd meg a tetejét, majd kend meg felvert tojással. 10-12 perc alatt gyönyörűen megsül.

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása