Croissant házi leveles tésztából

Meleg, gőzölgő, belül porhanyós, kínül roppanós, vajas. A mélyhűtőből pedig bármikor előkapható egy-két darab, amit frissen megsüthetsz reggelire.

Az egyik legjobb tészta a leveles tészta. Imádom, hogy a rétegek egy puha levegős tésztát képeznek, ráadásul regeteg módon elkészíthető: tölthető édesen, sósan, lehet reggeli, ebéd, vacsora. De talán a legjobb dolog, ami a leveles tésztával történhet, ha croissant lesz belőle. 

Sokáig nem mertem otthon leveles tésztát készíteni, mert nem tudtam elképzelni magamról, hogy egy sodrófával nekiessek a vajnak, és laposra verjem, ahogy azt Paul Hollywood-tól láttam a Paul mindennapi kenyere sorozatban. Persze Paul mindezt olyan játszi könnyedséggel csinálja, hogy folyton ott motoszkált bennem, hogy csak ki kéne próbálni. És tényleg annyira könnyű a művelet, ahogy az a sorozatban is látszik, néhány csapás a vajra, és már kész is. 

Mivel a leveles tészta készítése hosszabb művelet, sokat kell hűteni, többször át kell hajtani és gyúrni, hogy a rétegek kialakuljanak, ezért én készítek egy nagy adagot, megformázom croissant-nak - szoktam simát és csokisat is készíteni - és lefagyasztom őket. Így bármikor süthetek otthon friss reggelit. 

img_2805.JPG

Hozzávalók - 10-12 db
500 g kenyérliszt (BL80)
10 g só
80 g cukor
30 g friss élesztő
2 tojás
90 ml víz
125 ml langyos tej
250 g hideg vaj

Elkészítés
Az élesztőt oldd fel teljesen a langyos tejben. A vaj kivételével mérj ki minden hozzávalót a robotgép keverőtáljában, majd add hozzá az élesztős tejet is és a dagasztó karral 8-10 percig dolgozd a tésztát. Fényes és ruganyos masszát kell, hogy kapj. Ekkor borítsd ki egy lisztezett deszkára, gyúrd kicsit át, majd nyújtsd ki kb. 20x50 centis téglalapra. 
A hideg vajat - tényleg fontos, hogy nagyon hideg legyen - tedd sütőpapír közé, majd egy sodrófával ütögesd szét laposra. Legyen olyan széles mint a tészta, hossza pedig akkora, hogy a 3/4-ét befedje. 
A vajat helyezd a tészta felső felére, majd az alsó 1/3-ad részt hajtsd rá a vajara. Erre hajtsd le a felső 1/3-as vajas részt. Így kapsz egy tészta-vaj-tészta-vaj-tészta réteget. 
Egy sodrófával középről inkább ütögetve,mint nyújtó mozdulatokkal dolgozd össze a rétegeket úgy, hogy közben kicsit nyújtod is a tésztát. Ezután hajtsd három részbe. Ez az első hajtás. Csomagold folpakkba és tedd a hűtőbe, hogy a vaj ismét megdermedjen. A nyújtás, hajtogatás műveletet háromszor ismételd meg úgy, hogy minden hajtás után 30-40 percet hűtöd a tésztát. Arra figyelj, hogy nyújtás előtt az előző nyújtáshoz képest forgasd el 90 fokkal a tésztát, így alakulnak ki a rétegek.
Ha elkészült a tésztád, egy lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra, vágd fel háromszövegre és tekerd fel őket. Ha csokis crossiant is szeretnél, tegyél néhány kocka csokit, vagy egy teáskanál csokipasztillát a tésztába és úgy tekerd fel.
Az így elkészült croissant-ok mehetnek sütőpapírba, majd a mélyhűtőbe.
A sütéshez, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A croissant közvetlenül a sütés előtt vedd ki a mélyhűtőből, vízzel nedvesítsd meg a tetejét, majd kend meg felvert tojással. 10-12 perc alatt gyönyörűen megsül.

Jó étvágyat!

 

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő