Bomboloni, az olasz fánk
2018. február 08. írta: Városi konyha

Bomboloni, az olasz fánk

Ha karnevál, akkor Velence, ha Velence, akkor pedig bomboloni. Ha idén egy fánkot sütsz, ezt próbáld ki!

Az olasz bomboloni hasonlít a mi szalagos fánkunkhoz, ám tésztája kicsit tömörebb, sütés közben pedig kis labdává formálódik. A fánk labdákat megtöltik, így lesz igazi kalóriabomba - ahogy a neve is utal rá. :) De hát farsang van, és ilyenkor megengedhetjük magunknak. 
A legjobb töltelékek hozzá: házi lekvár, sós karamell krém, mogyorókrém, kókuszkrém, citromkrém.

bombolini01.jpg

Hozzávalók  - kb. 30 db
110 g langyos víz
20 g friss élesztő
250 g kenyérliszt (BL80)
250 g sima liszt (BL 55)
100 g puha vaj
75 g cukor
7 g só
3 egész tojás + 2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés
Keverd el az élesztőt a vízben. Mérd ki a hozzávalókat a robotgép táljában, add hozzá az élesztős vizet, majd a dagasztó karral dolgozd össze, míg a tészta el nem válik a tál falától, és egy nagy gombócot nem kapsz. Az így összeállt tésztát fedd le, és langyos helyen hagyd kelni 2 órát.
A megkelt tésztát tedd egy lisztezett deszkára, gyúrd át, majd nyújtsd ki 1 cm vékonyra. Egy pohár méretű szaggatóval szaggass belőle fánkokat, jó szorosan dolgozz, hogy minél kevesebb felesleg essen le a tésztából. A maradékot mindig gyúrd össze, szaggasd addig, amíg el nem fogy. Letakarva keleszd egy újabb órát.
Közepesen meleg olajban 2-2 perc alatt süsd aranybarnára mindkét oldalát. Ahogy kiveszed a kis fánk labdákat az olajból, forgasd bele porcukorba, majd hagyd kihűlni.
A tölteléket tedd egy habzsákba, egy vékony fejet illesz rá, amit bele tudsz szúrni a fánkokba, és így töltsd meg őket.

Én hétvégén lekvárosat és sós karamell krémeset csináltam. Ez utóbbihoz főzz össze 7 g cukrot, 1 evőkanál mézzel és 1 evőkanál vízzel. Amikor elkészült az aranyló karamell, keverj bele egy darabka vajat és kb. fél dl tejszínt. A maradék tejszínt verd kemény habbá. Amikor kihűlt a karamell, óvatosan forgasd a tejszínhabba. Ha marad a krémből, a kávédat is ízesítheted vele. :)

süti beállítások módosítása