Bomboloni, az olasz fánk

Ha karnevál, akkor Velence, ha Velence, akkor pedig bomboloni. Ha idén egy fánkot sütsz, ezt próbáld ki!

Az olasz bomboloni hasonlít a mi szalagos fánkunkhoz, ám tésztája kicsit tömörebb, sütés közben pedig kis labdává formálódik. A fánk labdákat megtöltik, így lesz igazi kalóriabomba - ahogy a neve is utal rá. :) De hát farsang van, és ilyenkor megengedhetjük magunknak. 

A legjobb töltelékek hozzá: házi lekvár, sós karamell krém, mogyorókrém, kókuszkrém, citromkrém.

bombolini01.jpg

Hozzávalók  - kb. 30 db
110 g langyos víz (igen, gramm, ez kb. 110 ml-nek felel meg)
20 g friss élesztő
250 g kenyérliszt (BL80)
250 g sima liszt (BL 55)
100 g puha vaj
75 g cukor
7 g só
3 egész tojás + 2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés
Keverd el az élesztőt a vízben. Mérd ki a hozzávalókat a robotgép táljában, add hozzá az élesztős vizet, majd a dagasztó karral dolgozd össze, míg a tészta el nem válik a tál falától, és egy nagy gombócot nem kapsz. Az így összeállt tésztát fedd le, és langyos helyen hagyd kelni 2 órát.
A megkelt tésztát tedd egy lisztezett deszkára, gyúrd át, majd nyújtsd ki 1 cm vékonyra. Egy pohár méretű szaggatóval szaggass belőle fánkokat, jó szorosan dolgozz, hogy minél kevesebb felesleg essen le a tésztából. A maradékot mindig gyúrd össze, szaggasd addig, amíg el nem fogy. Letakarva keleszd egy újabb órát.
Közepesen meleg olajban 2-2 perc alatt süsd aranybarnára mindkét oldalát. Ahogy kiveszed a kis fánk labdákat az olajból, forgasd bele porcukorba, majd hagyd kihűlni.
A tölteléket tedd egy habzsákba, egy vékony fejet illesz rá, amit bele tudsz szúrni a fánkokba, és így töltsd meg őket.

Én hétvégén lekvárosat és sós karamell krémeset csináltam. Ez utóbbihoz főzz össze 7 g cukrot, 1 evőkanál mézzel és 1 evőkanál vízzel. Amikor elkészült az aranyló karamell, keverj bele egy darabka vajat és kb. fél dl tejszínt. A maradékot verd kemény habbá. Amikor kihűlt a karamell, óvatosan forgasd a tejszínhabba. Ha marad a krémből, a kávédat is ízesítheted vele. :)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő