Eclair fánk
2018. február 07. írta: Városi konyha

Eclair fánk

A farsangi fánkok királynője.

Idén farsangkor úgy gondoltam, valami különlegeset is sütök, így a franciák fánkjára az eclair-re esett a választás. Ez a fánk nekem mindig is cukrászdai süti volt, otthon sosem ettünk ilyet, csak a szintén égetett tésztából készített testvérét, a képviselő fánkot. Pedig, ha az ember egyszer rájön az égetett tészta készítésének nyitjára, az eclair fánk is felkerülhet a repertoárba.
Égetett tésztát készíteni nem is olyan nehéz, csupán a kicsit aranyos színűre főzött lisztes, tejes, vajas keveréket hagyni kell hűlni, mielőtt belekeverjük a tojásokat, nehogy rántotta legyen azokból. A főzést követően érdemes robotgépre váltani, aminek a habverő karjával 5-8 perc alatt gyönyörű fényes tészta keverhető ki. A régi receptek – ahogy a családi gyűjteményünk is – zsírral készítik, de én most ezt lecseréltem vajra, mert szerintem nem befolyásolja a tészta omlósságát ez a kis módosítás.

eclair01.jpg

Hozzávalók a tésztához – 10 db
75 ml tej
75 ml víz
75 g vaj
5 g cukor
100 g liszt
3 tojás

Hozzávalók a töltelékhez és a mázhoz
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
100 g étcsokoládé

Elkészítés
Tedd egy lábosba a tejet, a vizet, a vajat és a cukrot, majd melegítsd össze. Ekkor vedd le a tűzről, és egy fakanál segítségével keverd bele a lisztet. Tedd vissza a kis lángra és néhány percig süsd egy kicsit az így kapott sűrű masszát.
Hagy kicsit hűlni, majd tedd át a robotgép táljába, és egyenként add hozzá a tojásokat. Mindig hagyd, hogy a tojásokat eldolgozza a gép, csak utána add hozzá a következőt. ha már mindhárom tojás a masszában van, hagyd, hogy a gép egy fényes krémet keverjen.
A masszát töltsd habzsákba, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomj belőle 10 rudat. 150 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd meg.
A tejszínt verd fel, édesítsd porcukorral, és töltsd habzsákba, a csokoládét vízgőz fölött olvaszd fel. Ha a fánkok kihűltek, vágd le a tetejüket, mártsd a csokiba, a habbal töltsd meg a belsejét, majd tedd rá a csokis kalapot.

TIPP
A tejszínhabot ízesítheted kávéval, karamell krémmel, de akár valamilyen gyümölcs pürével is.

süti beállítások módosítása