Csörögefánk
2018. február 06. írta: Városi konyha

Csörögefánk

Nincs farsang csörögefánk nélkül!

A csörögefánk nem tartozik épp a kedvenceim közé, de anyukám minden évben süt. Családi hagyomány, hogy nem múlhat el nálunk a farsangi időszak csöröge nélkül, amit a nyáron eltett házi baracklekvárba mártogatva eszünk. 
A csöröge a nevét arról a hangról kapta, ahogy sül az olajban. Mivel a tészta vékony, hamar átsül, és zörgő hangot ad ki a lábosban. Hát innen a csöröge, aminek a receptje a családunkban anyáról lányára száll, és most megosztom veletek is. 

csoroge01.jpg

Hozzávalók
200 g liszt
45 g cukor
csipet só
1 tojás + 2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
150 ml tej

Elkészítés
A hozzávalókat mérd ki a robotgép táljában, majd a keverő karral dolgozd össze. Ha összeállt, tedd ki a tésztát egy lisztezett deszkára és kézzel gyúrd át. Egy könnyű, ruganyos tésztát kell, hogy kapj. Ha túl kemény lenne, egy kis tejföllel lazíts rajta.
Nyújtsd ki a tésztát minél vékonyabbra, majd derelyevágóval csíkozd fel kb. 1x4-5 centis téglalapokra. A téglalapok közepébe vágj egy kis nyílást, és a téglalap egyik végét forgasd át rajta.
Közepesen forró olajban süsd aranybarnára, majd forgasd meg vaníliás cukorban. Baracklekvárral kínáld.

süti beállítások módosítása