Gombás-gesztenyés töltött karaj

Egy kis utókarácsony ízekben és lélekben. 

Az évet, az ünnepek roskadozó asztalai miatt valószínű, hogy könnyebb fogásokkal kéne kezdeni, de ha egyszer annyi finomságot nem sikerült elkészítenem karácsonykor, muszáj most bepótolni. Persze szeretem a zöldséget és a gyümölcsöt, és néha jó egy-egy húsmentes nap, de azért nem bírom sokáig. A karácsony szelleme pedig még mindig körülvesz (Love Actually rulez!!!), ezért miért ne kerülhetne januárban valami ünnepi az asztalra?

Az olaszok tradicionális, rozmaringgal és fokhagymával, lassan sütött disznóhúsa, a porchetta Róma környékéről származik. Igazi utcai kaja, amit felaprítva buciba töltve, vagy pizzán kínálnak. Egyik olasz utunk alkalmával, mi is vettünk egy útszéli, lakókocsis árustól porchetta panini-t, ami isteni volt! A töltött verzió csak később terjedt el, és lett a karácsonyi egyik elmaradhatatlan étele. Az én gesztenyés-gombás verzióm egy édes változat, amit megkoronáz a bőrre karamellizálódott barna sör.

img_2482.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók – 4-6 személynek
1 kg kicsontozott bőrös karaj
1 fej vöröshagyma
30 dkg gomba
15 dkg gesztenyekrém
1-2 evőkanál morzsa
1-2 dl barna sör
só, bors, szerecsendió, kakukkfű, olaj

Elkészítés
Először a tölteléket készítsd el. Pucold meg a hagymát, vágd fel, és párold üvegesre egy serpenyőben. Közben tisztítsd meg a gombát és egy késes robotgép segítségével aprítsd fel szinte krémesre. Mehet a hagymához, sózd meg, majd hagyd, hogy a lé, amit ettől eresztett elfőjön. Ha már száraz a gomba, add hozzá a gesztenyekrémet és ízesítsd kevés borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel. Főzd össze, majd adj hozzá 1-2 kanál morzsát, hogy ha maradt benne egy kis nedvesség, felszívja.
A húst tisztítsd meg, és egy éles késsel bontsd szét úgy, hogy egy nagy téglalapot kapj. Sózd és borsozd, majd a töltelék felét osztd szét azon a részén, ami alatt a bőr van. Ezután hajtsd rá a téglalap két szélét, és kend meg a töltelék másik felével. Szorosan tekerd fel, majd egy spárgával kösd át, nehogy szétnyíljon sütés közben. A bőrt is dörzsöld be sóval és borssal és egy kevés olajjal.
Egy magas falú tepsibe önts olajat és kevés vizet, majd tedd bele a húst. Locsold meg egy kis barna sörrel, és takard le. Hideg sütőbe tedd, a hőmérsékletet állítsd 160 fokra, és süsd 40-60 percet. Közben nézz rá néhányszor, és locsolgasd sörrel, vagy a hús alatt összegyűlj olajos szafttal. Ha a hús megpuhult, vedd le a takarást, és 30-35 perc alatt süsd ropogósra a bőrét.

Kínálj mellé friss kenyeret, amivel kituknoljátok a tepsiben felgyűlt finom szaftot.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (98) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (84) ital (46) karácsony (29) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (23) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő