Panettone

Ez az olasz, édes kenyér igen fiatalnak mondható, hiszen először 1919-ben késztette el egy pék Milánóban. A titka abban állt, hogy összesen 20 órán keresztül (közben kétszer átgyúrva) kelesztette, ettől lett olyan foszlós, puha a tésztája. A ricottával, szárított és kandírozott gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval készített kenyér sütése mára tradicionális karácsonyi finomság, amit Astival, amaretto likőrrel, vagy mascarpone-val megkenve fogyasztanak.

Tavaly Karácsonykor már elkészítettem egyszer – ugyan kicsit félve, mert pont aznap reggel, amikorra a sütést terveztem olvastam Mautner Zsófi posztját arról, hogy a gyakorlottaknak is nagyon nehéz panettonet készíteni. Azonban azt kell, hogy mondjam, már elsőre is igen jól sikerült. Ugyan 20 helyett csak 4 órát kelesztettem, és egy régi cserépedényben sütöttem, szinte mintaszerűen megemelkedett a meleg sütőben. A receptet akkor mégsem osztottam meg veletek, mert ahogy a sütőformából kiemeltem a kalácsot, a sütőpapír elszakadt és a panettone a földön kötött ki. Ugyan meg lehetett enni, mert finom lett, de nem akartam egy szétesett pacsnival illusztrálni a cikket. 

Most újra elővettem a receptet - Gennaro Contaldo Italian Bakery szakácskönyvéből - és nekiálltam ismét abban a reményben, hogy a panettonet idén már nem a földön tálalom. :) Ennek érdekében rendes sütőpapírt is vettem hozzá a Dolce Vita boltban, ahol egy-egy darab is elérhető.

panettone.jpg

Hozzávalók
500 g kenyérliszt (BL80)
2x7 g szárított élesztő
egy csipet só
100 g cukor
3 tojás felverve
150 ml tej
120 g olvasztott (de nem meleg) vaj
100 g ricotta
70 g vegyes kandírozott gyümölcs
70 g dió/mogyoró/mandula/fenyőmag felaprítva
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja

Elkészítés
A lisztet, a sót, az élesztőt és a cukrot tedd a robotgép táljába. A tojásokat egy villával verd fel, majd add a lisztes keverékhez, és a gép dagasztó karjával kezd el összedolgozni. Ha a tojásokat felvette a liszt, add hozzá a tejet, majd a vajat is, és hagyd, hogy a gép dolgozzon. 
Egy másik tálban keverd össze a többi hozzávalót, majd add a masszához. 10-12 percig dagaszd a géppel. A tészta nyúlós és kicsit ragacsos lesz, ne ijedj meg ettől.
Ha elkészült, vidd a tésztát langyos helyre, és letakarva keleszd 4 órát, félidőben a tésztát gyúrd át egyszer.
A masszát ezután tedd egy panettone formába, vagy bármilyen sütőpapírral kibélelt magas falú sütőedénybe, és 190 fokon süsd 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz a kalács teteje.

Kell ennél finomabb karácsony reggel a kávé mellé? :) Boldog ünnepeket mindenkinek!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő